Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En podd om hästar och ridning på detaljnivå med Ulrika Lindqvist och Lisen Bratt Fredricson.
Ett avsnitt från Ridpodden
Ridskoleridning med Kristian von Krusenstierna
Fre 10 feb kl 06:00
Ridskoleryttare kan aldrig bli riktigt duktiga ryttare, påstås det ibland. Men det kan de visst, säger dressyrryttaren och ridinstruktören Kristian von Krusenstierna - det tar bara lite längre tid.

– Har du bra undervisning med egen häst så går det fortare för att du kan rida varje dag. Har du bra undervisning på ridskola så tar det lite längre tid, för du har färre timmar i sadeln, men du lär dig. 

Men går det verkligen om man rider i en grupp med 10 eller fler?

– Ja, det viktiga är att du vet vad du själv ska träna på, oavsett vad temat för lektionen är, säger Kristian von Krusenstierna. 

Varje onsdagkväll håller han lektioner på Ågesta ridskola, där han också är hästansvarig. Vid sidan av ridskoleverksamheten är han medlem i svenska landslagstruppen i dressyr. 

Hans bästa tips till alla som vill ha ut max av undervisningen på ridskolan är - förutom tipset ovan att noga ta reda på sina egna förbättringsområden:

- Var som en svamp när det gäller andras ridning. Har ni övat sidvärtsövningar på ridskolan? Gå hem och titta på videos med skänkelvikning och öppna; titta på andras ridning. Stanna gärna kvar när du själv ridit klart och titta på lektionen efter. 

- Funkar plötsligt ingenting med hästen du rider denna lektion? Backa tillbaka och kolla av checklistan. Funkar gasen? Bromsen? Kan du svänga höger, svänga vänster? Kollar du av detta grundligt och struntar i hästens form brukar ni oftast hitta tillbaka till en bättre kommunikation. 

Producent: Ulrika Lindqvist.

Programmet tillhör kategorin: Sport
Alla avsnitt från programmet Ridpodden
Massage för hästar – med Pia Saxin Fre 16 jun kl 06:01(20 min)

Hur kan massage bidra i jakten på en mjuk och avslappnad häst? Hästterapeuten Pia Saxin berättar om sin filosofi och tipsar dig som själv vill testa hästmassage.

Att putsa stövlarna inför tävling är viktigare än du tror, menar Lisen. Men hur länge ska man rida fram egentligen? A-tränaren Ancan Carlsson hjälper dig att prioritera rätt.

Problemlösning med John Ricketts Fre 19 maj kl 06:01(27 min)

John Ricketts grundfilosofi är att få hästen att vända sig till dig när den blir rädd eller stressad, i stället för att sticka eller bli paralyserad. OBS avsnittet är på engelska.

När är unghästen redo för nästa nivå? Hur undviker man överträning? Vi frågar Stephanie Holmén, beridare som sitter på tio olika hästar om dagen, och hennes chef: Lisen!

Att rida följsamt - med Cornelia Rylén Fre 21 apr kl 06:01(36 min)

Hur fasen kan du sitta kvar och vara mjuk när hästen gör sådär? Det är en av de vanligaste reaktionerna när hoppryttaren Cornelia Rylén delar filmer från sina träningspass.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".