Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Sunes svampar - från vattentorn till funkisskrapor. Signaturbyggnader del 6
Mån 16 jan kl 14:00
P1 Kultur gör en tillbakablick på 1900-talets signaturbyggnader genom att följa arkitekten Sune Lindström i spåren, från stadshuset i Karlskoga till spirorna i Kuwait, landets nationalsymboler.

Sune Lindström blev något av svensk mästare på signaturbyggnader i mitten av 1900-talet, med funkisskrapor som Wenner-Gren Center och Radiohuset i Stockholm.

Han hade ett finger med i spelet i det mesta, såväl Sergels Torg som dom jättelika bågformade höghusen vid Täby Centrum, för många sinnebilden av miljonprogrammet.

Vattentornet Svampen blev 1958 Örebros moderna signaturbyggnad, en konstruktion som exporterades till Saudiarabien och inte minst Kuwait, där svärmar av svampar pryder öknen.

De tre tornen med klotförsedda spiror blev Kuwaits nationalsymbol och återfinns på massor av frimärken.

Extern länk: http://www.arkdes.se/blog/posts/sunes-svampar

Ett reportage av Karsten Thurfjell

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

P1 Kultur har träffat gänget bakom "Solsidan – The Movie" och reder ut fenomenet "Solsidan", från rutan till duken, med kulturjournalisterna Göran Everdahl och Nina Asarnoj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".