Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Vad händer med stadens själ när stora köpcentrum byggs utanför stadskärnan?
Tis 14 feb kl 13:00
När stadens kärna byggs i köplador flera mil från stadens centrum – vad händer då med stadens själ? Och så drömmen om ön. Ön som himmel och helvete.

P1 Kulturs reporter Katarina Wikars har gjort nedslag i både Barkarby och Borlänge. Hon följer kartor från 2030 och ser nya centrum växa upp, långt borta från stadens egentliga kärna.

I en OBS-essä av Per J Andersson får vi följa med till den mytomspunna Ön. Våra drömmars rike, eller platsen där kolonialmakten tog vad den ville ha.

Och så har Roger Wilson träffat filmaren Victor Lindgren som tävlar om en Guldbjörn i Berlin med sin kortfilm "Kometen".

Programledare: Mona Masri
Producent: Lisa Wall

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.30
    Goran Kajfes - Solar Still
    Album: X/Y
    Bolag: Headspin Recordings
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Om att bli avvisad som författare - och ändå fortsätta skriva. Vi har pratat med sverigeaktuella komikern Kathy Griffin. Och essä om vad kärnan egentligen är i upplevelsen av sexuella trakasserier.

Vi träffar George Pelecanos, aktuell i ny dokumentär, på hans favoritcafé i Washington. Dessutom har vi sett den omdiskuterade föreställningen "Muslim Ban" - och minns Rikard Wolff i text och musik.

Birgitta Holm om Helga Henschen 100 år Sön 19 nov kl 19:40(20 min)

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem fungerar över olika perspektiv efter ännu en vecka som präglats av såväl #MeToo-upprop som kontroverser kring det nya museet Louvre Abu Dhabi.

Filmregissören Joachim Trier om "Thelma", intervju med Mary J Blige om "Mudbound", Gradvall och Lorentz förklarar autotune och kritiksamtal om humorserierna "Grotesco", "Full patte" och "Bauta"

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".