Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina...
Ett avsnitt från Radiokorrespondenterna
Guldrusch och gruvprotester i Ecuador
Sön 19 feb kl 13:00
På söndag hålls presidentval i Ecuador, där gruvföretag nu flockas i jakt på mineraler. Regeringen lovar utveckling, men lokalbefolkningen fruktar för mord, militarisering och miljöförstöring.

Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin gör en resa genom den mineralrika regnskogen i sydöstra Ecuador, för att skildra gruvdriftens påverkan på människor och natur. Första stoppet görs i Morona-Santiago, där en kinesisk koppargruva lett till våldsamma protester och väpnad konflikt mellan militär och urfolksgruppen Shuar, som hävdar att gruvföretaget verkar på deras mark.

Staten har utfärdat undantagstillstånd och beslagtagit Shuar-folkets lokala radiostation, med motiveringen att den används för att uppmana till våld. Lokalbefolkningen menar tvärtom att det är militärerna som agerar våldsamt, genom att bränna hus och tvinga människor att lämna sina hem. Gruvdriften har nu blivit en nationell fråga som diskuteras inför söndagens presidentval. Flera av oppositionens presidentkandidater har sagt att de vill respektera mänskliga rättigheter och att de tänker respektera urfolkens självbestämmande.

Resans nästa stopp görs i provinsen Zamora-Chinchipe, där det svensk-kanadensiska företaget Lundin Gold just skrivit kontrakt på att utvinna en av världens största guldfyndigheter, som väntas ge 1,5 miljarder dollar i vinst. Men invånarna i byn El Zarza som ligger bredvid gruvan är besvikna på att Lundin Gold inte hållit sina löften om att ge jobb. Byborna tillåts inte heller längre gräva guld på egen hand, vilket tidigare var en viktig inkomstkälla i området. Oron är också stor för att kemikalier ska förgifta floderna som går genom byn.

 Lotten Collin avslutar sin resa i huvudstaden Quito, där hon intervjuar Lundin Golds VD Ron Hochstein och Ecuadors gruvminister Javier Cordova, som båda får svara på kritiken. Hon träffar också Eva Vasquez från miljöorganisationen Acción Ecológica, som varnar för att anklagelserna mot Lundingruppens agerande på andra håll i världen riskerar att upprepas i Ecuador.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.19
    Gotan Project - Panamericana (Michel Cleis Remix)
    Album: Tango 3.0 Remix EP
    Bolag: XL
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Radiokorrespondenterna
Vad ska hända med Libanon? Sön 19 nov kl 12:55(29 min)

Centrum för två regionala stormakters fiendskap. En premiärministern som enligt alla bedömare tvingats av Saudiarabien att avgå och förhindrats återvända hem. Hör Sveriges Radios...

Utrikesreportaget Lör 18 nov kl 13:52(7:55 min)

Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

Hör Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniela Marqurdt om tysk kultur, traditioner och historia som blockerar vägen till toppen.

Utrikesreportaget Lör 11 nov kl 13:52(7:55 min)

Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

Reportageprogram från jordens alla hörn med Sveriges Radios utrikeskorrespondenter.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".