Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Hur mår egentligen biografen?
Ons 18 jan kl 14:00
Trots att många har dömt ut biografens överlevnadsförmåga, fortsätter svensk biobransch att hitta nya strategier och verkar vara på bättringsvägen. P1 Kultur blickar mot bions dåtid – och framtid.

Sedan juldagen har det pågått en insamling på sajten Kickstarter inför öppnandet av en ny biograf i Stockholm. Det är filmdistributörerna Nonstop Entertainment och Njuta films som tillsammans ska återuppliva den gamla biografen Capitol.

Grundplåten finns redan, men nu har man bett sin kommande publik att bidra med pengar till bättre fåtöljer, inredning och ljudsystem. Men också för att kunna sätta in gamla 35 millimetersprojektorer, så att man ska kunna köra även gamla filmer på bion.

Och intresset har varit stort. Med en dryg vecka kvar av insamlingen har man lyckats få drygt 800 personer att satsa mer än en och en halv miljon kronor.

Men personerna bakom Capitol är inte ensamma om att se en marknad för fler biografer. De senaste åren har det faktiskt skett en viss återhämtning i en biobransch där man mest pratar om nedläggningar och stängda biografer. 

2015 hade svenska biografer över 17 miljoner besök, och även om det inte är att jämföra med bions glansdagar före den så kallade "biografdödens" inträde i slutet på femtiotalet, är det en uppgång med nästan en miljon besök sedan 2014. 

Reportage av Cecilia Ekman och samtal i studion med Sture Johansson, VD SF Bio, Calle Nathanson, VD Folkets Hus och Parker samt Nicolas Debot, VD Njuta films.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Mattias Berg

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".