Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
En sagolik konsert med Göteborgs symfoniker
Mån 06 feb kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör den svängiga harpkonserten av Alberto Ginastera och Rimskij-Korsakovs symfoniska sagosvit Scheherazade med sitt förföriskt vackra fiolsolo, samt orkesterverk av Borisova-Ollas och Wagner.

I den första delen av programmet leds Göteborgs symfoniker av USA-taiwanesiska dirigenten Mei-Ann Chen som gästade orkestern i februari i år.

Orkesterstycket Open ground, som inledde deras konsert, är skrivet av rysk-svenska Victoria Borisova-Ollas. Inspirationen till stycket hittade hon i Salman Rushdies roman Marken under hennes fötter.

Holländaren Erik Groenestein-Hendriks är sedan 2013 Göteborgssymfonikernas försteharpist. Som traditionen bjuder får nyanställda stämledare i orkestern också framträda som solister och för detta tillfälle valdes Alberto Ginasteras virtuosa harpkonsert från 1956. Den bubblar av energi, klangfärger och rytmer och harpan används till och med som slagverk. Ginastera föddes 1916 i Buenos Aires i Argentina och gick ur tiden 1983. Han skulle alltså ha fyllt hundra i år.

Den orientaliska sagocykeln Tusen och en natt inspirerade Nikolaj Rimskij-Korsakov till sin symfoniska svit Scheherazade. Titeln kommer från sagosamlingens ramberättelse där Scheherazade lyckas rädda sitt liv genom att i 1001 nätter berätta sagor för sin gemål sultanen. Han hade för vana att döda sina hustrur efter bröllopsnatten, men Scheherazade, som skickligt väver ihop saga efter saga, får leva, eftersom han vill höra hur det slutar.

Rimskij-Korsakov lär ha förnekat att de melodiska motiven är direkt berättande, men det är inte svårt att föreställa sig hur fiolsolot porträtterar Scheherazade som med sin berättarkonst trollbinder den otålige sultanen. Fiolsolot spelas av en av Göteborgssymfonikernas konsertmästare, Vlad Stanculeasa, som här får tillfälle att glänsa med orkesterns fina Guarneri-violin från 1730.

Konserten från Göteborg avslutas med en inspelning från september 2015. Italienske dirigenten Antonella Manacorda ledde då Göteborgs symfoniker i Richard Wagners orkesterverk Förspel och kärleksdöd, ur operan Tristan och Isolde. Det är operans början och slutscen som Wagner själv satte ihop till ett orkesterverk utan sångare inför en konsert i Wien 1863, två år före operans uruppförande i München.

1.Göteborgs symfoniker. Dirigent: Mei-Ann Chen.
Solister: Erik Groenestein-Hendriks, harpa (b, c) och Vlad Stanculeasa, violin (d).
a) Victoria Borisova-Ollas: Open ground.
b) Alberto Ginastera: Harpkonsert.
c) Felix Godefroid: Konsertetyd e-moll op 193 för harpa solo.
d) Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade.
- Havet och Sindbad sjöfararens skepp
- Sagan om Prins Kalender
- Den unge prinsen och den unga prinsessan
- Festen i Bagdad och skeppsbrottet
Konsert 26/2 2016, Göteborgs konserthus.

2.Göteborgs symfoniker. Dirigent: Antonello Manacorda.
Richard Wagner: Förspel och kärleksdöd ur "Tristan och Isolde".
Konsert 9/9 2015, Göteborgs konserthus.

Producent: Urban Hägglund
Programledare: Francis Shaughnessy

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Göteborgs Symfoniker, Mei-Ann Chen (Dir) - Open Ground
  Kompositör: Victoria Borisova-Ollas
 • 19.17
  Mei-Ann Chen (Dir), Erik Groenenstein-Hendriks (Harpa), Göteborgs Symfoniker - Harpkonsert Op 25
  Kompositör: Alberto Ginastera
 • 19.43
  Erik Groenenstein-Hendriks (Harpa) - Etude De Concert Op 193
  Kompositör: Felix Godefroid
 • 19.49
  Göteborgs Symfoniker, Mei-Ann Chen (Dir), Vlad Stanculeasa (Violin) - Scheherazade Op 35
  Kompositör: Nikolaj Rimskij-Korsakov
 • 20.39
  Antonello Manacord (Dir), Göteborgs Symfoniker - Förspel Och Kärleksdöd Ur Tristan Och Isolde
  Kompositör: Richard Wagner
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Beethovens Missa Solemnis Igår kl 19:03(177 min)

Hör Beethovens symfoniska storverk "Missa Solemnis" med Radiokören och Svenska Kammarorkestern under ledning av Thomas Dausgaard.

Hör Elina Vähälä som solist i uruppförandet av Jan Sandströms violinkonsert och sen återvänder vi till New Directions Festival i Piteå och hör Erik Westbergs vokalensemble.

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".