Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
KONSERT: Maxida Märak, den samiska musikens rebell + orientaliskt groove
Tis 07 feb kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Lyssna på en inspelning från sommarens Urkultfestival med Maxida Märak som stolt bär sitt samiska arv och använder musiken för att kritisera exploateringen av Sápmi.

Maxida Märak hävdar sitt samiska arv genom att gå emot den stereotypa bilden av samen som går i kolt och jojkar sina renar och sina fjäll. Jo, det gör hon också Maxida. Men inte bara det. Hon går också hårt åt rovdriften på malmen, urskogen, kelandet med rovdjuren som hotar renskötseln. Men Maxida berättar också sin egen uppväxthistoria om att vara en människa och möta de trakasserier som drabbat henne själv och andra samer som protesterat. En tuff, kaxig och unik musik som förenar lika delar jojk och hip-hop. På Urkultfestivalen i Näsåker i Ångermanland har Maxida en stor och trogen publik. Här framträdde hon i somras med Systraskap, dvs Amanda Lindgren och Sabina Värme som bär fram Maxidas heta texter med ljudbilder och tunga elektroniska beats.  

Sonic Groove Society är ett gäng som jobbar i samma musikaliska anda men utan sång och tydliga politiska budskap. Helt instrumental musik baserad på elektronik, snygga klanger från ett keyboard och framför allt mycket slagverk. Det är basisten Björn Meyer, som många känner som en av medlemmarna i Bazar Blå, som byggt upp sin egen musikvärld i Sonic Groove Society. Här återfinns Björn Meyers spelkamrat sen många år, slagverkaren Fredrik Gille, också han från Bazar Blå, samt Liliane Chlela elektronik och slagverkarna Samuel Rohrer, Fouad Afra och Khaled Yassine. Här bjuds vi på en klangvärld färgad av Mellanöstern. Vackra stämningar avlösta av kraftfull dansmusik.

Som avslutning: från Urkults hetaste dansakt som fick publiken att bli ett dansande orientaliskt hav. Islam Chipsy är en man som gör vad som faller honom in med sina svarta och vita tangenter. Och med vilken lätthet! Islam Chipsy kommer från Kairo och skapat chockvågor på Europas festivaler och ravebunkrar med sin moderna chaabi, en folklig arabisk musik, rå och full av energi men som Islam Chipsy moderniserat och gjort konst av. I grunden en tung dansmusik grundad på slagverk och ständigt föränderliga melodier och klanger. Här flankeras Islam Chipsy av två intensivt jobbande slagverkare Khaled Mando och Mahmoud Refat.

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Blue Smoke
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.12
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Matrix
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.17
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Baseball Bat
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.22
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Padjelanta Batman
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.28
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Mitt Största Fan
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.34
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Rebel
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.39
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Mimis Jojk
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.45
  Maxida Märak X Systraskap, Maxida Märak, Amanda Lindgren, Sabina Wärme. - Backa Bak
  Kompositör: Maxida Märak
 • 19.50
  Sonic Groove Society, Samuel Rohrer, Trummor, Elektronik, Fouad Afra, Trummor, Liliane Chlela, Elektronik, Fredrik Gille, Slagverk, Khaled Yassine, Slagverk, Björn Meyer, Bas. - Sonic Groove 3
  Kompositör: Sonic Groove Society
 • 20.00
  Sonic Groove Society, Samuel Rohrer, Trummor, Elektronik, Fouad Afra, Trummor, Liliane Chlela, Elektronik, Fredrik Gille, Slagverk, Khaled Yassine, Slagverk, Björn Meyer, Bas. - Haft
  Kompositör: Björn Meyer
 • 20.18
  Islam Chipsy & Eek, Islam Chipsy, Keyboard, Mahmoud Refat, Trummor, Khaled Mando, Trummor. - El Bawaba
  Kompositör: Islam Chipsy
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
Konsert med Duboistrion Igår kl 20:55(35 min)

Musik av Beethoven, Ibert, Thuri, och Stamitz. Konsert 19/1, Radiohuset, Prag. Från tjeckiska radion.

Håkan Hardenberger har av en engelsk tidning kallats ”The best trumpet player in the galaxy”. Hör honom här spela Mark Anthony Turnages trumpetkonsert, som fått namnet Håkan.

Hör den finländska dirigenten Dalia Stasevska göra bejublad debut i Berwaldhallen. Dessutom fokus på oboen när orkesterns egen Emmanuel Laville är solist i Vaughan-Williams oboekonsert.

Hör premiären av Emmy Lindströms nyskrivna klarinettkonsert som inspirerats av den stora heden Hampstead Heath i London, med dess med uråldriga ekar, exotiska papegojor, dammar och konstverk.

KONSERT: Jojje Wadenius med bandet Cleo Tis 12 dec kl 20:30(90 min)

Legendaren Jojje Wadenius spelar här tillsammans med bandet Cleo i en konsert fylld av melodisk jazzfusion och funk med lite blues i botten.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".