Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2010. För dig som tycker om när man rör sig på tvären mellan konstformerna. Här hör du om tendenser...
Ett avsnitt från Kulturradion: Snittet
De stora gesterna, de olösta gåtorna och kampen mot grävskoporna. Romantiken som proteströrelse.
Ons 14 jan 2009 kl 15:00
Snittet: De stora gesterna, de olösta gåtorna och kampen mot grävskoporna. Romantiken som proteströrelse. Romantiken som är de stora känslornas uttryck är på stark frammarsch inom religion, musik och... poesi. Man skulle kunna jämföra med punken som också överdriver en känsla, ett uttryck, en protest och som revolterar och går utanför ramarna. Men romantiken är också som en människa med för stort känsloregister. Det kan verka primitivt och osofistikerat. Lite lättköpt, helt enkelt, tycker de som är kritiska. I Snittet den här veckan närmar sig Cecilia Josefsson de romantiska strömningarna i samtiden genom en rad personer. En av Sveriges främsta pianister Francisca Skoogh vet att hon förför publiken när hon spelar Tchakowskijs pianokonserter. Det blir stående ovationer och de romantiska styckena dominerar nu konsertprogrammen. I kyrkans värld kämpar KG Hammar för en mer romantisk hållning. Han vill lyfta fram Johannesevangeliet som är de bibeltexter som står för mystiken och tolkni

                                           

Romantiken som är de stora känslornas uttryck är på stark frammarsch inom religion, musik och poesi. Man skulle kunna jämföra med punken som också överdriver en känsla, ett uttryck, en protest och som revolterar och går utanför ramarna.

Men romantiken är också som en människa med för stort känsloregister. Det kan verka primitivt och osofistikerat. Lite lättköpt, helt enkelt, tycker de som är kritiska.  

I Snittet den här veckan närmar sig Cecilia Josefsson de romantiska strömningarna i samtiden genom en rad personer. En av Sveriges främsta pianister Francisca Skoogh vet att hon förför publiken när hon spelar Tchakowskijs pianokonserter.  Det blir stående ovationer och de romantiska styckena dominerar nu konsertprogrammen.

I kyrkans värld kämpar KG Hammar för en mer romantisk hållning. Han vill lyfta fram Johannesevangeliet som är de bibeltexter som står för mystiken och tolkningsfriheten. Kyrkan kommer att gå under annars, säger han.

Och författaren Magnus Florin berättar om  Edvar Allan Poes ” Mannen i Mängden”. Ett mysterium som aldrig blir löst och där definitioner och svar uteblir. Eller som poeten Bruno K Öijer säger så måste vi vända oss från reklamen och titta upp mot himlen och stjärnorna.

                                                                              

Seriestart i Snittet!

”Så fick jag min Kultursyn”

Del 1:Författaren och Kulturdebattören Åsa Linderborg om vägen till kulturradikalism och sina band till Cornelis Vreeswijk.

Vad formar en människas uppfattning om kultur? Och hur påverkar inställningen till kultur uppfattningen om vad som är viktigt och oviktigt.

- Är man kulturradikal försöker man alltid gå till botten med alla problem, man tar ingenting förgivet, allra minst sina egna förutfattade meningar. Så misslyckas jag alltid hela tiden, men det är iallafall vad jag försöker göra. Det säger författaren och Aftonbladets biträdande kulturredaktör Åsa Lindeborg först ut i Snittets serie ”Så fick jag min kultursyn”. Hon pratar också om att förändra världen, förstå sig själv och sitt radikala arv.

Louise Epstein har träffat Åsa Linderborg på tre viktiga platser i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Snittet
Kulturradion: Snittet
Ons 05 maj 2010 kl 14:00(35 min)
Kulturradion: Snittet
Ons 28 apr 2010 kl 16:00(34 min)
Kulturradion: Snittet
Ons 21 apr 2010 kl 14:00(35 min)
Kulturradion: Snittet
Ons 14 apr 2010 kl 14:00(35 min)
Kulturradion: Snittet
Ons 07 apr 2010 kl 14:00(34 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".