Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Metafysik i 2000-talet.
Sön 04 jan 2009 kl 18:00
Filosofiska rummet söndag 4 januari 17.00 i P1, med repris fred 9 jan 21.03

Aristoteles kallade metafysiken för den ”första filosofin”, som han menade innefattar ontologi, läran om det varande såsom varande, teologi, läran om Gud, samt läran om de ”första orsakerna”, grundsatserna eller axiomen. Är metafysik samma sak idag? 

Förra veckan handlade Filosofiska rummet om partikelforskarnas och den teoretiska fysikens förhållande till verkligheten. Finns det en övergripande förklaring till alltet som omger oss? Vi hörde fysikern Ulf Danielsson och författaren och filosofen Lars Gustafsson resonera om vetenskapens sökande efter sanningar på områden, i t ex universum, där mänskliga sinnesintryck och empiriska bevis knappast går att uppbringa.

Det finns ett ord för vad herrarna Danielsson och Gustafsson pratade om förra veckan, även om de inte använde det själva. Ordet är metafysik, och det är en kraftig gren på trädet filosofi. 

Dagens Filosofiska rummet är en fri fortsättning av förra veckans. Vi har med oss en av Sveriges ledande metafysiker Anna-Sofia Maurin, teoretisk filosof vid Lunds uiversitet, för att ta upp trådarna från förra veckans program och försöka förklara vad den moderna metafysiken studerar. 

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet
Filosofiska rummet
Sön 23 jul kl 17:00(45 min)
Filosofiska rummet
Sön 25 jun kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 18 jun kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 11 jun kl 17:00(44 min)
Filosofiska rummet
Sön 04 jun kl 17:00(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".