Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Inte plats för lokalredaktioner i framtidens lokala journalistik?
Lör 03 jan 2009 kl 16:00
Fler och fler tidningar drar in sina lokalredaktioner. Framför allt av kostnadsskäl. Men en del i tidningsvärlden säger också att speciella lokalredaktioner bygger på ett föråldrat tänkande. Inga läsare... kommer längre in på lokalredaktionerna. Istället pratar det lägret om att framtiden ligger i att satsa på mobila redaktioner.

 

Publicerat kontaktades före jul av Sven Jensén i Broby några mil norr om Kristianstad, flitig läsare av Norra Skåne.

Han vill nu rädda Norra Skånes lokalredaktion i Broby som har två lokalredaktörer.

Men hur kommer framtidens lokaljournalistik att fungera?

 

Diskussion på plats

Vi sammanförde i tisdags på ort och ställe läsaren Sven Jensén med Norra Skånes redaktionschef och ansvarige utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk och Norra Skånes ena lokalredaktör i Broby - Kristina Larsson - för en diskussion om framtidens lokala journalistik.

 

Mobila redaktioner

Är mobila redaktioner och reportrar framtiden? Eller bör man behålla så många lokalredaktörer och redaktioner som möjligt?

Sven Jensén tror att förslaget om nedläggning av Norra Skånes lokalredaktioner i Osby, Broby, Perstorp, Markaryd och Kristianstad bottnar i ägaren, Skånska Dagbladet-koncernens dåliga ekonomi.

 

Alla har det trögt

-Norra Skåne går utmärkt, säger han.

Mimmi Karlsson-Bernfalk påpekar att alla dagstidningar i Sverige har ekonomiska problem och måste göra något åt dessa. Flera andra tidningar lägger också ner sina lokalredaktioner.

 

Förlorar prenumeranter

-Hade inte moderföretagets förslag kommit, hade Norra Skåne självt fortsatt med ett planerat besparingsprogram.

Kristina Larsson anser att Broby-redaktionen måste behållas.

-Annars förlorar tidningen många prenumeranter i den hårda konkurrensen med Kristianstadsbladet, som också har en redaktion här.

Hör mer i Publicerat.

 

Leder alla tre tidningarna

Och vad säger ledningen för Skånska Dagbladet i Malmö, som i framtiden kommer att ha samma roller på alla tre tidningarna i koncernen, dvs basa även över Laholms Tidning och Norra Skåne i Hässleholm.

 

Lyssnarkontakt efter helgerna

Den tidigare aviserade starten av Lyssnarkontakt via Publicerat skjuter vi på någon vecka. Men hör gärna av dig om det finns något du tycker du vill ha svar på när det gäller programmen i Sveriges Radio.

Vi har redan fått in en hel del frågor. Svaren kommer efter alla helger. I framtiden på webben, men i början också då och då i Publicerat.

Mer om Lyssnarkontakt kan du läsa här intill.

 

VECKANS BERÖM

Den här veckan låter vi Andreas Bexell dela ut beröm till Susanne Möller som recenserar datorspel på Dagens Nyheter.

-Susanne Möller lyckas på ett personligt, men ändå sakligt sätt - i perfekt samklang med sin publik, utan att för den skull bli inåtvänd och navelskådande - komma med relevanta analyser och sätta saker i ett sammanhang som få andra förstår.

-Hon ser vad som ska tas på allvar och vad som är en lek. Hon vet när ett spel kommenterar ett annat och när det bryter ny mark. Allt det här kan hon förmedla på ett träffsäkert sätt med en stil som är hennes alldeles egen.

-Det är god journalistik! Slutar Andreas Bexell.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".