Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Religion och erotik
Fre 02 jan 2009 kl 15:00
Människor och tro SpecialFredag 2 januari 1403, lördag 3 januari 1700

Människor och tros första program 2009 ägnas åt det laddade ämnet religion och erotik. Vi diskuterar varför andliga läror alltid fört ett krig mot kroppen och erotiken, samtidigt som mötet med Gud ofta beskrivs i erotiska termer som extas eller hängivelse. I mötet med Gud är dessa termer renade från skuld och skam och snarare ett bevis på gudstro.

I panelen sitter Anne Sofie Roald, religionshistoriker som personligen har en muslimsk bakgrund, Axel Carlberg etikforskare och coach som levt 23 år i ett katolskt kloster innan han träffade kärleken och lämnade det celibiatära livet och Åsa Regnér,generalsekreterare för RFSL.

Dessutom gör Kristina Kappelin ett besök I Santa Maria della Vittoria på Quirinaleni och reflekterar kring Giovanni Lorenzo Berninis -Den heliga Teresas extas (1647-1652)

Jesper Svartvik försöker tillsammans med Sören Wibeck förklara hur det kom sig att kristendomen hamnade i ett ”händerna-på täcket-resonerade”. De berättar även om erotikens plats och syfte i andra religioner.

Och så besöker vi utställningen Maria- drömmen om kvinnan på historiska museet iStockholm och väcker frågan om den avsexualiserade Maria.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Lisa Bergström

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Fre 18 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 11 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 04 aug kl 15:04(44 min)
Människor och tro
Fre 28 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 21 jul kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".