Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Fisk simmar motströms Åldersrasism i medierna
Lör 27 dec 2008 kl 16:00
I 32 år har han rapporterat från Mellanöstern och diverse andra krigshärdar på sitt speciella sätt. Han är en av världens mest kontroversiella korrespondenter. Och han tänker hålla på ett bra tag till... Fast kanske så småningom mer med spelfilm.Hör också en krönika om åldersrasimen i medierna. Den är väldigt utbredd visar flera undersökningar. Framför allt visar den sig genom att personer över 65 inte syns eller hörs i medierna.

 

Publicerat har - som du redan räknat ut - träffat den brittiske journalisten och författaren Robert Fisk, som skriver för The Independent, avskydd av många, älskad, förhoppningsvis, av fler.

I varje fall drar han fulla hus - inte minst i hårt kritiserade USA - när han är ute på sina föreläsningsturnéer.

 

Ny president-ingen skillnad

-Obama som president kommer inte att förändra någonting alls i Mellanöstern, även om många araber hoppas på det. USA kommer att fortsätta med samma okritiska stöd till Israel, säger Robert Fisk.

I Publicerat pratar vi annars mest om hans syn på dagens journalistik och medier. Något som Fisk inte särskilt imponerad av.

 

 

 

De lidandes sida

-Vårt jobb är att ta ställning för de som lider, att skildra deras verklighet. Inte att ta order från och skriva som våra makthavare vill, säger Fisk, som är berömd för att röra sig i vatten där ingen annan finns.

Att ge ögonvittnesskildringar från krigsskådeplatser, att utan omsvep beskriva vad han ser och hör.

 

Flera käpphästar

Hans senaste bok ”The age of the warrior” är inte översatt till svenska ännu. I den tar han upp flera av sina käpphästar.

Att medierna kallar en mur för säkerhetsbarriär eller stängsel, krig för dispyt, tortyr för övergrepp till exempel. Det vill säga att journalister inte nämner saker vid deras rätta namn.

 

 

Sanktionerade känslor

-Journalister vågar bara använda sina känslor när de har sanktionerats av makten. Om det sen är politikerna, tidningsägarna eller chefredaktörerna som lägger sig i, spelar mindre roll.

-Men journalisterna måste sluta vara så fega. Annars bör de göra något mindre kontroversiellt, köra buss eller ta jobb i en bank istället, säger Robert Fisk.

En rejäl tegelsten

Hans senaste bok på svenska är mastodonten ”Det stora kriget för mänskligheten, Kampen om Mellanöstern”, som kom ut i fjor och exakt 1175 sidor lång. 

Hör bland annat en diskussion om hans omtvistade syn på objektivitet.

Högst märkbar åldersrasism

Hör också Johannes Ekmans krönika om åldersrasismen i medierna. Den är klart belagd i flera undersökningar. Annars är det bara att gå till dagens press, radio och tv.

Är man över 65 år existerar man inte, åtminstone inte i medierna. Möjligen någon enstaka gång som en hurtfrisk, ständigt glad pensionär, som Thore Skogman en gång sjöng.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".