Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Pingstkyrkan storsatsar i Sverige- med amerikanskt stöd
Tor 09 mar kl 14:03
Pingstkyrkan i Sverige ska starta 30 nya församlingar inom tre år med ekonomiskt stöd från den amerikanska pingströrelsen Assemblies of God. Nu har den första församlingen av de 30 invigts i Malmö.

USA stödjer de nya församlingarna inte bara ekonomiskt utan kommer även att skicka missionärer till Sverige som ska hjälpa till att värva medlemmar till de nya kyrkorna. Varför storsatsar pingströrelsen just i Sverige och vilka är de nya medlemmarna man hoppas värva till sina nya församlingar? Reportage från Malmö av Matilda Ljungkvist som varit på invigningen av den första av de 30 nya församlingarna.

 

Ödesval väntar i Holland

Nästa vecka är det parlamentsval i Holland, ett val som kan ses som starten för det som många kallar ett supervalår i Europa. I flera länder är främlingsfientliga och högerpopulistiska partier på frammarsch och i Nederländerna ser den islamfientlige och EU-kritiske politikern Geert Wilders parti ut att få en stor framgång. Hör Esmaa Alariachi från den muslimska kvinnoorganisationen Al Nisa berätta om hur holländska muslimer reagerar på Wilders attacker på islam. Studiouppföljning med Sveriges Radios utrikesreporter Patrik Holmström som bevakar valet i Holland.

  

Ska religiösa samfund finansieras med statliga medel?

Debatten om huvurida religiösa samfund ska finansieras av statliga medel har blåst upp igen. Jehovas vittnen har i många år bedrivit en kamp för att få bidrag, men har ständigt nekats bidrag av flera regeringar. Nu fick gruppen rätt i en ny dom som kom häromveckan. Kritiker har samtidigt pekat på att statligt stöd betalats ut till religiösa samfund som de menar har en problematisk syn på kvinnor och homosexuella. Ska systemet med religiösa bidrag läggas ned- ska religiösa samfund vara skattefinansierade? Debatt med Bawar Ismail, ledarskribent på Gefle Dagblad, och Elisabeth Sandlund, Opinions- och debattredaktör, på tidningen Dagen.

  

Min Mor - från förföljelse till ett liv på barrikaderna

Filmaren Maj Wechselmann har med sina många dokumentärer skapat rubriker genom avslöjanden och tydliga politiska ställningstaganden. Nu kommer en djupt personlig film, en berättelsen om Majs mamma och hennes dramatiska liv. Regina Korinmann växer upp i en judisk-ortodox familj i Ukraina men flyr det antisemitiska Europa och hamnar på 1920 talet i Kanada där hon blir en engagerad fackföreningskämpe. Men varför ville hon inte tala med Maj om sitt judiska arv?  Maj Wechselmann gästar Människor och tro.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.42
  Mavis Staples - We Shall Not Be Moved
  Album: Live: Hope At The Hideout
  Bolag: Anti/Epitaph
 • 14.51
  Alexandre Desplat - Daylight Express To Lutz
  Album: The Grand Budapest Hotel (Original Soundtrack)
  Bolag: ABKCO Music & Records, Inc.
 • 14.55
  Alexandre Desplat - M. Ivan
  Album: The Grand Budapest Hotel (Original Soundtrack)
  Bolag: ABKCO Music & Records, Inc.
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Hög tid för frikyrkorna att börja bejaka samkönade relationer. Det tycker Jennie Sjöström, förlagschef för bokförlaget Libris. Hösten 2017 har hon gett ut två böcker, som startade en frikyrklig...

Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".