Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Från TU:s FRA-debatt Och Bildt får Dawit-tips
Sön 14 dec 2008 kl 12:00
Regeringens företrädare kommer inte att gå med på speciella undantag för journalister, läkare, advokater eller präster! Också dessa grupper kan ha skumma avsikter. Åminstone i andra länder. Dessutom skulle... det vara svårt att genomföra sådana undantag. Ungefär så uttryckte sig Håkan Jevrell - statssekreterare på försvarsdepartementet - när tidningsutgivarna, TU, höll stor debatt om signalspaningslagen och förändringarna i den. Förra veckan deltog vi också i ett seminarium om fallet Dawit Isaak, anordnat av Amnesty i Lund. Efter det lovade Cecilia Julin - kommunikationschef på UD - att överlämna förslaget från några av Publicerats lyssnare, nämligen att utrikesminister Carl Bildt åker till Eritrea och kräver att Dawit Isaak friges.

 

 

Inga fler förändringar än de aviserade så kallade 15 punkterna i FRA-lagen är att vänta. Lagen är helt tillfyllest, anser regeringens talesman.

Det tyckte däremot inte någon av företrädarna för de yrken som har tystnadsplikt.

Även om alla höll med om att det behövs en signalspaningslag, ansåg de att de tillägg som förbereds är långt ifrån tillräckliga.

 

Undermålig lag 

-En undermålig lag, ansåg till exempel Anne Ramberg, generalsekreterare i advokatsamfundet.

-Regeringens sätt att hantera lagen kan föra med sig att medborgarna misstror hela samhället.

 

Hot mot demokratin

-Ett allvarligt slag mot demokratin. Källskyddet och meddelarskyddet undermineras, sa Agneta Lindblom Hulthén från journalistförbundet.

-Risk för avlyssning gör att patienter kanske inte berättar allt för sin läkare. Eller att läkarna inte dokumenterar allt. Kan betyda att patienterna behandlas eller vårdas fel, varnade Eva Nilsson Bågenholm - läkarförbundet.

 

Ett sammandrag

Publicerat lyssnade på den en och en halv timma långa debatten och ger ett längre referat.

 

 

 

 

 

Lyssnarförslag lämnas över till Carl Bildt

Förra veckan deltog vi också i ett seminarium om fallet Dawit Isaak, anordnat av Amnesty i Lund.

Efter det lovade Cecilia Julin - kommunikationschef på UD - att överlämna förslaget från några av Publicerats lyssnare, nämligen att utrikesminister Carl Bildt åker till Eritrea och kräver att Dawit Isaak friges.

 

Reinfeldt hänger med?

Bildt får dessutom gärna ta med sig statsminister Fredrik Reinfeldt på resan. Och bäst är om de båda stannar i Asmara tills Isaak frigetts.

I seminariet deltog bland andra också Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty och Dawits bror Esayas Isak, som är aktiv i stödföreningen för Dawit. 

 

Situationen värre?                         

Hör hur de ser på läget - utsikterna att Dawit Isaak och hans medfångar släpps fria.

Och hur reagerar UD på den kritik som GP:s kulturchef förde fram för några veckor sen?

Nämligen att UD:s ambassadör varit lite väl frispråkig och tagit på sig väl mycket av äran för att Dawit Isaak blev fri för två år sen. Bara för att fängslas igen två dagar senare.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".