Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Jag hoppas min dotter aldrig gifter sig: Ekots Lotten Collin, Bogotá
Tor 09 feb 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 9 februari

Bogotá, torsdag

Vissa möten stannar kvar. Som Imelda, som jag träffade i den lilla mexikanska staden Villa de Reyes. Jag kom ut från en intervju med borgmästaren, och hon stod där utanför, i en lång kö tillsammans med andra kvinnor. De hade kommit för att be borgmästaren om hjälp. Någon behövde hjälp med pengar till skolbussen för barnen. Någon behövde hjälp med ett arbete till mannen. Och så Imelda, som behövde cement för att bygga en högre tröskel inför regnperioden. ”Annars blir det översvämning i mitt hus”, förklarade hon.

Jag var i Villa de Reyes för att göra ett reportage om bilindustrin. Staden är full av multinationella bolag, i stort sett alla män jobbar på bilfabrikerna, även Imeldas, som arbetade 12-timmars-skift från 07 till 19 hos en underleverantör till General Motors. För det tjänade han 2000 kronor i månaden.

Imelda förklarade att hon hade något hon ville visa mig, om jag kom med henne till byn där hon bodde, en halvtimme bort. Hon och andra bybor misstänkte att bilfabrikerna strax intill släppte ut sitt avfall i floden, som rann ner i byns lagun. De hade hittat ett gömt avloppsrör. 

På vägen dit säger Imelda plötsligt: ”Jag har aldrig pratat med någon från ett annat land. Jag brukar titta på kartor och drömma mig bort, men jag har inte ens varit i Mexico City, knappt ens utanför Villa de Reyes”. Imelda visar mig byns lilla bibliotek som ligger intill kyrkan. Hon har rustat upp det tillsammans med prästen, och försöker nu övertala borgmästaren att skänka gamla böcker. 

”När jag läser känns det som att jag reser utanför byn”, säger Imelda, som bara gick i skolan till hon var 12 år gammal. ”Jag bad min pappa om att få läsa vidare, men han sa att det är onödiga pengar att lägga på flickor. De behöver inte gå i skolan, för de ska ändå bara gifta sig och skaffa barn”.

”Jag svor på att jag aldrig skulle gifta mig, för jag ville ha ett jobb, ett eget liv, inte bli som min mamma, och här är jag nu, med fyra barn”, säger Imelda och skrattar.

”Men jag har sett till att mina två döttrar får gå i skolan. Trots att det är knapert så betalar vi skolbussen så att de kan gå i högstadiet. Min äldsta älskar att läsa, hon har bra betyg, jag drömmer om att hon en dag kan gå på universitetet. Jag brukar säga till henne att hon inte ska gifta sig, inte stanna här. Tänk, när hon kommer hem från skolan idag ska jag berätta att vi fick besök, att någon från världen var här. Hemma hos mig!” säger Imelda.

Jag frågar om hon har mobiltelefon, eller email, så vi kan hålla kontakten. Imelda skakar på huvudet. I byn finns en gemensam fast telefon som hon brukar använda om hon måste ringa.

”Men min dotter har något… face, face?” säger Imelda, och jag skriver upp mitt namn så att hon kan söka efter mig. Häromdagen kom ett första meddelande: ”Hej Lotten Ser du det här? Jag hoppas du mår bra, var du än är i världen.” 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
USA invaderar Europa. Ekots Staffan Sonning Kl 10:00(3:24 min)

Utrikeskrönikan tisdag 16 januari

Utrikeskrönikan tisdag 16 januari

Lycka är att... Ekots Maria Persson Löfgren... Igår kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 15 januari 2018

Utrikeskrönika 15 januari 2018

Revolution på bayerska: Ekots Daniela Marquardt,.. Fre 12 jan kl 10:00(3:37 min)

Utrikeskrönikan den 12 januari 2017. Berlin

Utrikeskrönikan den 12 januari 2017. Berlin

När man får ett brev: Ekots Samuel Larsson... Tor 11 jan kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 11 januari 2018. Maputo

Utrikeskrönikan den 11 januari 2018. Maputo

Om några goda råd i autokraternas tid, Johanna... Ons 10 jan kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönika den 10 januari 2018.

Utrikeskrönika den 10 januari 2018.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".