Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Ett avsnitt från Klotet
Kolgruvornas evighetsbränder
Ons 15 mar kl 14:03
Tusentals gamla kolgruvor brinner världen över, och en del har brunnit i flera hundra år. Bränderna orsakar stora utsläpp av koldioxid och hälsofarliga ämnen, och är svåra och kostsamma att släcka.

I nordöstra Pennsylvania i USA ligger Centralia. En gång var det en livfull stad med över 2500 invånare. Men när en kolgruva under jord började brinna på 1960-talet evakuerades staden och idag bor här bara åtta personer. Kolet brinner fortfarande några hundra meter under markytan och samhället klassas som riskområde. 

Kolbranden i Centralia är bara en av tusentals gamla kolgruvor som har fattat eld. Stora utsläpp av hälsofarliga ämnen och växthusgaser gör underjordsbränderna till ett stort, men tämligen ouppmärksammat problem. Hur farliga är bränderna och hur kan man släcka dem tar vi reda på i Klotet.

Gäst i programmet är Mikael Höök, Uppsala universitet.

Programledare Marie-Louise Kristola

Videotips: Spektakulära bränder

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Klotet

FN:s två veckor långa klimatmöte går nu in på sista veckan. Klotet rapporterar om läget för dagen, och intervjuar några av de tusentals delegater och miljögrupper som finns på plats i Bonn.

Klimathotet flyttar in i rättssalen Ons 08 nov kl 14:03(44 min)

Allt fler medborgare och miljöorganisationer tar juridiken till hjälp när de anser att landets regering inte gör tillräckligt för att hejda klimatförändringarna

Bråttom till framtidens toalett Ons 01 nov kl 14:03(45 min)

Vattentoalettens nackdelar blir tydliga när ett land som Indien ska hitta sanitetssystem till den halva miljard invånare som idag uträttar sina behov i det fria.

Omstridd slutförvaring i slutspurten Ons 25 okt kl 14:03(44 min)

I 40 år har den svenska kärnkraftsbranschen jobbat med att få till ett slutförvar för använt kärnbränsle. Just nu prövas metoden av Mark- och miljödomstolen.

Hur hållbara blir Sveriges nya städer? Ons 18 okt kl 14:03(44 min)

Regeringen har föreslagit platser för nio helt nya städer och stadsdelar i Sverige. Cirka 100 000 nya bostäder ska byggas. Men kommer de att bli ekologiskt hållbara?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".