Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett program om vår uppkopplade framtid.
Ett avsnitt från Robotarna kommer
Roboten i förarsätet
Mån 27 mar kl 10:35
Biljakt efter en bullig liten robotbil, en självkörande bilsimulator på Stanforduniversitet och supersnabba hyperloopar – följ med till Kalifornien och ta del av framtidens transportsätt.

I dag står våra bilar parkerade 95 procent av tiden och är en outnyttjad resurs i samhället. Men om utvecklingen av självkörande bilar går som förväntat kommer vi istället att dela bilarna med varandra i framtiden. De självkörande fordonen, både bilar, bussar och lastbilar, har också potential att minska antal olyckor i trafiken.

Nya snabbare transportsätt, som hyperloopar i form av kapslar som viner fram med hjälp vakuum genom stora rör, kan underlätta för pendling och långdistansförhållanden.

Hur ser framtiden ut med robotbilar och hyperloopar, och vilken relation kommer vi människor att ha till dem?

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.36
  L.O.C. - Talk
  Album: I Am the Streets
  Bolag: Goldtoes Entertainment/I Am The Streets
 • 10.44
  Avery Sunshine - I Got Sunshine
  Album: Avery Sunshine
  Bolag: Dome
 • 10.52
  Richard Elliot - Move On Up
  Album: Smooth Jazz Summer 30 Tracks
  Bolag: Dome
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Robotarna kommer
Roboten i förarsätet Mån 27 mar kl 10:35(24 min)

Biljakt efter en bullig liten robotbil, en självkörande bilsimulator på Stanforduniversitet och supersnabba hyperloopar – följ med till Kalifornien och ta del av framtidens transportsätt.

Min läkare är en robot Mån 20 mar kl 10:35(24 min)

Träffa robotdoktorn i Kalifornien – en hjärtläkares avatar som kan svara på patienternas frågor. Och följ med till uppstickarna Frisq och Kry som vill digitalisera och revolutionera svensk sjukvård.

Roboten ser dig. Roboten hör dig. Mån 13 mar kl 10:35(25 min)

Följ med till företaget i Göteborg som kan förutse framtiden. Vi träffar också forskaren på Stanforduniversitetet i Kalifornien som tycker att vi ska gilla läget kring all data som samlas in om oss.

Roboten och människan Mån 06 mar kl 10:35(24 min)

Följ med och träffa robotarna som redan nu finns i hemmen och ute på stan i San Francisco. Är de våra nya kompisar? Eller är de farliga, ett hot som vi bör förbereda oss inför?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".