Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Flerfrontskrig mot cancer i bukspottkörteln
Tis 28 mar kl 12:10
Virus som slår ut cancerceller. A-vitamin som krymper tumörer. Proteinmönster som tidigt avslöjar tumörer. Allt mer görs nu för att på sikt minska den höga dödligheten i bukspottkörtelcancer.

Idag kan ungefär en av tio patienter som får diagnosen bukspottkörtelcancer opereras. För övriga finns inget att göra.

Även för patienter som kan opereras är framtiden osäker. För många bryter cancer ut på nytt mellan ett och två år efter operationen.

Men det forskas nu allt mer intensivt gällande pankreascancer, som sjukdomen också kallas. På Barts Cancer Institute i London arbetar svenska molekylärbiologen Gunnel Halldén med att modifiera virus som ska tillföras drabbade patienters blod för att slå ut både moder- och dottertumörer. Professor Hemant Kocher forskar på att ge drabbade a-vitamin i kombination med cellgifter för att krympa tumörer så att de kan opereras bort.

Tidigare upptäckt av bukspottkörtelcancer är också en avgörande faktor för att överlevnaden på sikt kan förbättras. Diagnosföretaget Immunovia i Lund genomför nu försök på människor med ett blodbaserat test som bygger på avancerade analyser av proteinmönster i personer som anses ha förhöjd risk för pankreascancer.

I programmet medverkar också Tatjana Crnogorac-Jurcevic, forskare vid Barts Cancer Institute London, Maggie Blanks, grundare Pancreatic Cancer Research Fund London, forskare Barts Cancer Institute London, Carl Borrebaeck, professor immunteknologi Lunds universitet och Roland Andersson, professor vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Del 1: Den svåra kampen mot bukspottkörtelcancer

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".