Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Sena uppehållstillstånd bromsar svensk forskning
Tor 06 apr kl 12:10
Studenter och forskare har fått problem att jobba och studera, eftersom det tar lång tid att få uppehållstillstånd. Risken finns nu att Sverige hamnar på efterkälken som attraktiv forskningsnation.

Problemet med uppehållstillstånden har uppstått det senaste året och är utbrett över Sveriges lärosäten. På Migrationsverket menar ansvariga att de sena uppehållstillstånden för akademiker inte hör ihop med överbelastning till följd av flyktingkrisen. Detta är ett separat problem som börjat efter allt fler studenter vill studera och forska vid svenska universitet.

Med oss i studion har vi Tina Murray, internationell strateg vid KTH och representant för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), Hans Abelius, chef för Göteborgs universitets internationella centrum och Cecilia Borin, kvalitetschef på Migrationsverket.

Programledare: Katarina Sundberg
katarina.sundberg@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".