Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Fjärilars gps på militärernas önskelista
Fre 07 apr kl 14:03
Hur bär sig fjärilar och andra djur åt för att hitta? Och hur gick det till under Storbritanniens geologiska "brexit"? Det är några frågor vi reder ut i Veckomagasinet.

Miljontals fjärilar från Australiens alla hörn söker sig en gång om året till ett och samma ställe.

Att de hittar är ett tecken på en avancerad navigationsförmåga, kopplad till jordens magnetfält. Men hur de och andra djur som flyttfåglar och havssköldpaddor gör för att koppla upp sig mot detta naturliga gps-system är ännu en gåta vars svar bland andra många försvarsmakter skulle vilja dra nytta av. Biologen Eric Warrant i Lund har just fått en rejäl slant pengar för att forska vidare på området.

I Vetenskapsradions veckomagasin hör vi också hur man kan bygga sin egen medicinkokare för att framställa svindyra läkemedel till vrakpris i hemmet, men inte utan risk.

Artificiell intelligens och medicinteknik är heta innovationstrender i heta innovationslandet Sverige enligt ny lista, och så hör vi om hur det gick till förra gången som Storbritannien lämnade Europa – bokstavligen– med hjälp av störtfloder efter istiden.

Programledare är Lena Nordlund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.35
  Style - Dover-Calais
  Album: 12 Bästa
  Bolag: Ariola
 • 14.51
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".