Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Bakom fönster utanför Baltimore: Ekots Fernando Arias på tåget
Tis 21 mar kl 10:00
Utrikeskrönikan 21 mars med Fernando Arias

Baltimore, tisdag.

Jag åker tåg från New York till Washington. Under sträckan åker man förbi bland annat Baltimore, en av de städer Trump ibland tar upp i sina tal. Baltimore, Chicago och andra städer med relativt många brott är för president Donald Trump ett bevis på att mer polisnärvaro behövs i landet. Från järnvägsspåret ser man övergivna hus, andra är fallfärdiga med fönster utan glas eller tak som rasat in.

Inrikespolitiska frågor som säkrare städer, men också ny sjukvårdsreform eller skattesänkningar brukar Trump tala om ofta, riktigt likadant är det inte med utrikespolitiken. Visst brukar han till exempel ta upp hotet från grupper som Islamiska staten, men i jämförelse med andra presidenter har det varit desto svårare att få grepp presidentens utrikespolitik.

Trots det så är det kanske utrikespolitiskt han kommer lämna störst avtryck. Dels är presidentens makt stor i USA när det gäller utrikespolitik och dels så står Trump inför flera svåra utmaningar som mycket väl kan kräva avgörande beslut inom hans mandatperiod.

En sådan utmaning som just nu väcker oro på ganska många håll och kanter i USA handlar om Nordkorea. Efter flera robottester och efter att landets regim säger sig vara nära att kunna nå amerikanska städer med kärnvapenbestyckade robotar, så är Nordkorea en molande huvudvärk för Vita huset.

Den senaste veckan har Trump twittrat om Nordkoreas beteende, utrikesminister Rex Tillerson meddelade i veckan att militära lösningar när det gäller Nordkorea är möjliga.

Temperaturen har skruvats upp.

Och nästa gång Nordkorea gör ett robottest, nästa gång regimen aviserar en framgång i sitt vapenprogram kommer frågan till Donald Trump förmodligen bli: Hur tänker du svara?

Trump är långt ifrån den första amerikanska president som står inför den utmaningen. Enligt flera bedömare och militärstrategier har Nordkorea varit ett så svårlöst problem för USA eftersom regimen där är så oberäknelig. Även den minsta av militära attacker från USA skulle kunna mynna ut i ett fullskaligt krig, fruktar de, där framförallt USAs allierade Sydkorea och Japan riskerar att angripas.

Kanske är alla militära strategier så dåliga, eftersom problemet är politiskt, stod det i en artikel i New Times nyligen, regimen i Nordkorea anser att man behöver ett avancerat kärnvapenprogram för att överleva.

Det verkar råda brist på bra svar.

Tåget rullar in i Washington DC som bara ligger några mil från Baltimore, men frågan är om det kommer bli Baltimore eller Pyongyang som kommer förändras mest under Trumps år vid makten.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:34 min)
Utrikeskrönikan
Tis 22 aug kl 10:00(3:31 min)
Utrikeskrönikan
Mån 21 aug kl 10:00(3:14 min)
Utrikeskrönikan
Fre 18 aug kl 10:00(3:27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".