Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Litterärt veckomagasin med Marie Lundström - författarmöten, reportage och lyrikläsningar.
Ett avsnitt från Lundströms Bokradio
Tove Ditlevsen 100 år – att ta sig ut med ord
Lör 22 apr kl 08:05
Marie Lundström sänder den här veckan varje dag, i litteraturveckan i P1. Istället hörs vår kollega Katarina Wikars med ett helt program om författaren Tove Ditlevsen.

Hela livet sa den danska författaren Tove Ditlevsen att hon var född 1918 fast det egentligen var 1917. När hon skulle debutera som poet sent trettiotal tyckte hon det lät bättre att vara 19 än 20. Och så följde den lilla lögnen med.

Hon var under sin levnad förstasidesstoff i Danmark. Hon skrev om sin fattiga uppväxt, självmordsförsöken och alla sina äktenskap, och hade en populär frågespalt i Familjejournalen i tjugo år. När hon dog 1976 kantades gatorna på Vesterbro av sörjande människor.

Idag läser man hennes verk som autofiktion, och hon har upptäckts av en ny generation i Danmark. Teaterkollektivet Sort samvittigheds föreställning Tove!Tove!Tove! gjorde succé, antologin med hennes glömda texter Jeg ville vaere enke og jeg ville vaere digter låg länge på bestsellerlistan och nyligen gick pjäsen Toves vaerelse om hennes sista år för utsålda hus på Folketeatret.

Vår kollega Katarina Wikars åkte till Köpenhamn och träffade poeten Olga Ravn, dramatikern Jakob Weis och gick på stadsvandringen Tätt på Tove. I programmet medverkar också författaren Lena Kallenberg och litteraturvetaren Birgitta Holm.

Den musik som spelas kommer från Sort Samvittigheds album Tove!Tove!Tove! – Skilsmässa 1.

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.14
    Jeanett Albeck - Skilsmisse 1
    Sort Samvittighet
    Etikett: Label Missing
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Lundströms Bokradio
Jag finns. Nej, jag menar: Jag minns. Lör 16 dec kl 08:05(41 min)

Det är säsongsavslutning i Lundströms Bokradio! Och vi ägnar ett helt program åt det förra århundrandet: 1900-talet. Vad minns du?

Vi går rätt in i lyriken den här veckan. Rör sig kroppen när en läser dikt? Vad är egentligen en poet? Vi ägnar 41 minuter åt att få svar på detta.

Programledare: Marie Lundström

Vi bokcirklar kring sista delen i Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, och så får vi internationellt storbesök av nigerianska Ayobami Adebayo.

Del två av bokcirkel kring Margaret Atwoods roman "Tjänarinnans berättelse" är här, och så träffar vi en amerikansk författare, hyllad för sitt språk.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".