Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Nästa år blir det kanske Disneyland: Lotten Collin i Port of Spain.
Mån 27 mar kl 10:00
utrikeskrönikna den 27 mars 2017. Port of Spain.

P1-morgon, måndag.

”Varför heter det egentligen Port of Spain”, frågar jag, när jag klivit in i taxin.

”Åh! Vilken tur för dig att du satt dig i en taxi där chauffören vet svaret på den frågan”, säger Raghu. Han heter egentligen Raghuvir, ett indiskt namn. Fast han har aldrig varit i Indien.

”Too crowded! Why go there?”

Raghus farfars farfar kom till Trinidad för att arbeta på sockerrörsfälten. Det var i mitten av 1800-talet, slavhandeln hade precis blivit förbjuden och britterna övertalade fattiga familjer i norra Indien att komma och ersätta de svarta slavarna som släppts fria.

Men i praktiken var kontrakten som indierna erbjöds inte långt från slavarbete – Raghus farfars farfar lovades visserligen jordbruksmark i Trinidad och fick resan betald, men väl framme i sitt nya hemland tvingades han arbeta av en skuld till arbetsgivaren, som hela tiden växte på grund av den höga räntan. När Raghus farfar farfar väl blev skuldfri återvände han till Indien. Men sonen blev kvar.

”Min farfars far arbetade också på sockerfälten. Min pappa däremot, blev slaktare med egen butik. Jag var den första som fick gå i skolan. Jag ville inte bli slaktare så jag började köra taxi, det är bra betalt, många turister”, säger Raghu.

Hans barn då?

”De har gått på universitetet. Den ena ska bli tandläkare och den andra är revisor”, säger Raghu stolt. När han har ledigt brukar han åka till USA, en gång om året, för att shoppa. Nästa år blir det kanske Disneyland, med barnbarnen.

Vi åker förbi reklamskyltar där kvinnor i färgglada saris säljer roti-kyckling. Det tog fyra generationer, men idag är de en gång fattiga arbetskraftsinvandrarna en självklar medelklass.

”Visste du att Trinidad & Tobagos första kvinnliga premiärminister var indiska?”, säger Raghu.

Det visste jag inte.

På kullarna bredvid motorvägen in mot stan klättrar små hus i klungor.

”Där bor nästan bara svarta, det är fattigt, åk inte dit”, säger Raghu.

En dryg tredjedel av Trinidad & Tobagos befolkning härstammar från Västafrika. De korsade Atlanten utan löften om jordbruksmark, och slavarbetade på sockerrörsfälten medan öarna bytte händer: Från spanska till franska till holländska till brittiska. När friheten väl kom blev det en frihet i fattigdom.

”Det var spanjorerna som började ta hit slavarna. Och det var de som döpte staden till Puerto España. När britterna tog över ön bytte de till Port of Spain. När vi väl blev självständiga 1962 behöll det namnet. Du, vet, vissa saker är ändå bra att minnas”, säger Raghu, och släpper av mig utanför hotellet.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Igår kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Utrikeskrönikan den 13 oktober.
Fre 13 okt kl 10:00(3:10 min)
Utrikeskrönikan den 13 oktober.
Utrikeskrönika den 12 oktober 2017. Bangkok.
Tor 12 okt kl 10:00(3:43 min)
Utrikeskrönika den 12 oktober 2017. Bangkok.
Utrikeskrönikan 11 oktober 2017. Moskva.
Ons 11 okt kl 10:00(3:33 min)
Utrikeskrönikan 11 oktober 2017. Moskva.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".