Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Sexutnyttjade barn inom kyrkorna: Margita Boström i Bangkok
Ons 29 mar kl 10:00
Utrikeskrönikan den 29 mars 2017. Bangkok.

Bangkok onsdag morgon. 

Dagens krönika börjar med ett citat :

"Inom den Anglikanska kyrkan ser vi barnen som en avbild av gud. Att utnyttja barn måste därför ses som en skymf mot gud."

Glenn Davies gjorde detta uttalande i en rättssal i förra veckan. Han är Ärkebiskop i Sydney för den Anglikanska kyrkan och han samt flera andra höga ledare inom samfundet satt på den anklagades bänk för att förklara hur det som hänt kunde hända och vad de i framtiden ska göra så att det aldrig mer upprepas.

Detta var fall 52 inom Kommissionen för att reda ut sexuella övergrepp inom kyrkor och statliga institutioner i Australien och det var också ett av de sista förhören i den snart fyra år långa statliga utredningen.

1993 träffades några män i Melbourne och började berätta för varandra om det hemska de tvingats till inom den katolska kyrkan när de var barn. Männen bildade föreningen Broken Rites för att hjälpa andra som varit i samma situation.

Föreningens arbete ledde så småningom till att präster och andra verksamma inom den katolska kyrkan ställdes inför rätta och dömdes. Och Broken Rites arbete spred sig så småningom utomlands och i fler och fler länder trädde nu vuxna människor fram och gav samma vittnesmål om hur de sexutnyttjats inom den katolska kyrkan.

För fyra år sedan tillsattes i Australien den statliga Kommissionen som i slutet av det här året kommer med sin slutrapport och förslag på hur man ska förhindra att något liknande sker igen. Över 8000 människor har hört av sig till kommissionen för att ge vittnesmål om av vem och hur de tvingades till sexuella handlingar när de var barn. De flesta som utsattes var pojkar i åldern 10-14 år. Men nästan var tredje sexutnyttjat barn var under nio år och många utsattes i åratal.

Värst var det inom den katolska kyrkan där präster hölls om ryggen och förflyttades till en ny församling när det blev för uppenbart vad som försiggick.

Men inom mer eller mindre alla samfund i Australien har barn utnyttjats och så även i den Anglikanska kyrkan.

För sju år sedan pågick ett rättsfall i Sydneys domstol som handlade om en då 58-årig man som jobbat som ungdomsledare i en katolsk kyrka i mer än tio år under 70-80-talet. Det var också tio år då han systematiskt utnyttjade pojkarna som var med i kyrkans ungdomsgrupper. Flera av de utsatta försökte ta sina liv då de endast var 14-15 år gamla.

En av dem dog, endast 47 år gammal,  en vecka innan han skulle ha gett sin vittnesbörd till den statliga kommissionen. Enligt hans mamma så led han i hela sitt liv av sviterna av det han utsattes för i kyrkans ungdomslokal.

Det var till denna mamma som Ärkebiskopen Glenn Davies riktade sina ord om att det är en skymf mot gud att utnyttja barn. Men ärkebiskopen tvingades också inför kommissionen erkänna att han själv inte agerat eller lyssnat när  några försökt uppmärksamma honom om att allt inte gick rätt till i den där ungdomslokalen.

– Jag lever med en skam i dag att jag inte agerade då, sa Glenn Davies.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:21 min)
Utrikeskrönikan
Tor 21 sep kl 10:00(3:13 min)
Utrikeskrönikan
Ons 20 sep kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan
Tis 19 sep kl 10:00(3:15 min)
Utrikeskrönikan
Mån 18 sep kl 10:00(2:54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".