Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Intuition – är det smart att gå på magkänslan?
Ons 26 apr kl 12:10
Intuition är ett vardagligt begrepp som kan användas för att förklara sådant vi inte riktigt förstår. Men intuition finns också som vetenskapligt begrepp i forskning kring hur vi tar beslut.

Vårt tänkande består av såväl reflekterande och medvetet som av intuitivt och omedvetet tänkande.

Beroende på person, situation och hur mycket fakta och tid vi har, låter vi olika tankestrategier avgöra våra beslut, säger kognitionsvetaren Paul Hemeren vid högskolan i Skövde som forskar kring beslutsfattande i trafiken.

Men kognitionsvetaren Annika Wallin vid Lunds universitet, som forskar kring bland annat köpbeslut i butiker och sjukvårdpersonals beslut, är skeptisk till själva begreppet intuition.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.16
    Fred Johanson - My Intuision
    Album: Fred Johanson
    Bolag: Rival Records
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".