Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.
Ett avsnitt från Klotet
Vattenkris väntar i sommar
Ons 26 apr kl 14:03
Vattennivåerna är låga i stora delar av Sverige. Flera kommuner har infört bevattningsförbud. Även växter och djur drabbas när vattnet sinar. Kring Mörrumsån växer oron inför årliga laxvandringen.

Redan förra sommaren fick Henrik Hagelberg i Jät i södra Småland köpa vatten för att inte bli utan. En tankbil full med vatten fyllde brunnen på tomten.

I år är utgångläget ännu sämre. Den fem meter djupa brunnen som borde vara helt fylld är snart tom. Klotets reporter Tomas Lindberg är med när Henrik Hagelberg får besök av brunnsborraren.

Men det är inte bara människor som får problem när torkan slår till. I det kända laxfiskevattnet Mörrumsån är vattenflödet det lägsta som har uppmätts. Där längs åkanten är det snustorrt där laxyngel normalt brukar simma omkring.

I Sverige är vi vana vid att ha gott om vatten. Varför blir det brist nu för andra året i rad? Och vad går det att göra för att de låga grundvattennivåerna ska fyllas på?

Programledare Marie-Louise Kristola

Kartor över vattenbristen i Sverige

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.50
    Bill Frisell - Probability Cloud
    Album: History, Mystery
    Bolag: Nonesuch
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Klotet

Vi köper bara mer och mer, trots att många av oss vet att våra konsumtionsvanor inte är hållbara. På fredag är det ”Black Friday”, då vi kan fynda varor i närmaste köpcentrum.

FN:s två veckor långa klimatmöte går nu in på sista veckan. Klotet rapporterar om läget för dagen, och intervjuar några av de tusentals delegater och miljögrupper som finns på plats i Bonn.

Klimathotet flyttar in i rättssalen Ons 08 nov kl 14:03(44 min)

Allt fler medborgare och miljöorganisationer tar juridiken till hjälp när de anser att landets regering inte gör tillräckligt för att hejda klimatförändringarna

Bråttom till framtidens toalett Ons 01 nov kl 14:03(45 min)

Vattentoalettens nackdelar blir tydliga när ett land som Indien ska hitta sanitetssystem till den halva miljard invånare som idag uträttar sina behov i det fria.

Omstridd slutförvaring i slutspurten Ons 25 okt kl 14:03(44 min)

I 40 år har den svenska kärnkraftsbranschen jobbat med att få till ett slutförvar för använt kärnbränsle. Just nu prövas metoden av Mark- och miljödomstolen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".