Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Alternativa medier och etablerade – om klyftan i Mediesverige
Tor 27 apr kl 10:35
De så kallade Alternativa medierna får i dag en allt större läsarskara. De positionerar sig själva som outsiders. Men vad händer när samhället delas upp i läger som inte vill lyssna på varandra?

Sajter som "Avpixlat", "Fria Tider" och "Nyheter Idag" delar upp både läsare och medielandskapet. Vissa kallar dem för Alternativa medier, vissa för nyhetssajter och andra för propagandasajter. 

Vilka är de här medierna? Och vad händer när samhället delas upp i läger som inte vill lyssna på varandra?

"Nyheter Idag" har sedan starten 2014 vuxit kraftigt och är till besökarantalet en av Sveriges större sajter. Den drivs av duon Chang Frick, avhoppad Sverigedemokrat, och den förre detta Ung Vänster-toppen Markus Allard, som uteslöts ur partiet under uppmärksammade former 2013.

Sajten bevakar brott, politik och invandringsfrågor och har även de senaste månaderna knutit sig an två uppmärksammade krönikörer, Peter Springare och Katerina Janouch. Redaktionen ligger i Chang Fricks lägenhet i en av Stockholms förorter.

Chang Frick tycker att andra medier ofta avfärdar hans sajt utan att läsa vad han skriver. Han berättar att han fått frågan från en journalist om han skulle vilja bli ”insläppt i värmen”:

– Jag vill att ni behandlar mig som alla andra. Jag ska inte behöva komma in i någon jävla värme för att bli likabehandlad som andra medier. Bedöm mig på det jag skriver.

Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén är tydlig i sin hållning gentemot alla så kallade Alternativa medier:

– Jag kallar de för propagandasajter. Och det gör jag för att jag menar att de drivs av en egen agenda som inte vilar på oberoendet och den fria journalistiken.

Kristoffer Holt som är medieforskare på Linnéuniversitet har under de senaste åren kikat närmare på de här sajterna. Han är kritisk till etablerade mediers hållning.  

– Det finns tyvärr en tendens till brist på nyansering. När man bankar för mycket på trumman och använder för stora ord. Framför allt när man klumpar ihop folk när de har skillnader sinsemellan. Då riskerar man att själv att bli otrovärdig.

 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Rätten till en meningsfull vardag Tor 09 nov kl 10:35(25 min)

Hur bemöter samhället normalbegåvade personer med autism? Är det personen som ska anpassa sig till den dagliga verksamheten eller är det verksamheten som ska anpassa sig till personen?

Allt fler får avslag på sin ansökan om sjukpenning. Thomas Persson opererade handen och innan rehabiliteringen var över drog Försäkringskassan in hans sjukpenning.

Posten och yrkesstoltheten Tor 26 okt kl 10:35(25 min)

Från stolt postiljon i uniform, till utskälld, jagad brevbärare. Posten har varit en arbetsplats där många stannat ända fram till pensionen men det är något som nu håller på att ändras.

Striden om de statliga jobben Tor 19 okt kl 10:35(25 min)

Sverige ska hålla ihop, sa statsministern och civilministern när de meddelade att sju myndigheter ska flytta från Stockholm ut i landet. Vad många inte vet är att allt kan ha startats av att en...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".