Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Tidiga spår i Amerika – ändrar det bilden av människans spridning?
Fre 28 apr kl 12:10
Tidiga spår av människor i Amerika och en ny metod att identifiera var människoarter funnits presenterades i veckan. Håller resultaten och vad gör de med vår bild av människans spridning över världen?

För 130 000 år sedan bankade människor sönder ben från mastodonter i Kalifornien för att komma åt märgen, enligt ny forskning som publiceras i tidskriften Science denna vecka. Det kan skriva om kontinentens mänskliga historia. Hittills har spår från människor bara hittats där cirka 15 000 år tillbaka.

Men håller resultaten? De är oväntade och dateringen inte okomplicerad, så diskussion lär följa.

Även ett annat nytt forskningsresultat med betydelse för vår bild av människans spridning över världen kom i veckan, en metod att identifiera dna-bitar man hittar i sediment i grottor i Europa och Ryssland, och genom dem avgöra att neandertalare och denisovamänniskor varit där.

Kan man lita på den nya metoden öppnas nya möjligheter att söka historiska människospår och kartlägga vår tidiga historia.

Det har hänt mycket på forskningsområdet de senaste åren. Vetandets värld bringar reda i de nya fynden och vilken bild som gäller nu av hur människan spridit sig över världen. 

I programmet hör vi Helena Malmström, forskare i människoevolution Uppsala universitet, Jan Apel, arkeolog Lunds Universitet och Lars Werdelin, paleontolog Naturhistoriska riksmuseet.

Programledare: Camilla Widebeck

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 10 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".