Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Kvinnliga journalister har bättre inlevelse?
Lör 06 sep 2008 kl 16:00
Medkänsla och engagemang - det är speciella kännetecken för kvinnors journalistik genom åren. Det anser ett 20-tal kvinnliga journalister som tillsammans skrivit boken: ”Empati och engagemang - en kvinnolinje... i svensk journalistik”.Men finns det en särskild kvinnojournalistik? Har kvinnliga journalister en starkare inkännande förmåga än manliga?

 

Publicerat diskuterar saken med Ami Lönnroth, redaktör för antologin, och Birgitta Ney, medieforskare, som också medverkar i boken.

Wendela skulle fyllt 200

”Empati och engagemang” ges ut i samband Wendelas Hebbes 200-års jubileum som firas i helgen.

Aftonbladet-journalisten Wendela Hebbe var Sveriges första fast anställda kvinnliga journalist. År 1841 lyckades hon med konststycket att få ett anställningskontrakt i den då annars helt manliga medievärlden. Där blev hon snabbt pionjär i genren socialreportage.

Kvinnor i majoritet

Men det dröjde väldigt länge innan fler kvinnor fick ordentlig plats i medierna. Idag är däremot kvinnor i majoritet på journalistutbildningarna.

Så en hel del har hänt, fast först på senare år. Och det är långt ifrån alla redaktioner som även under senare tid uppskattat stor inlevelseförmåga.

”Sobsister”

Kerstin Vinterheds artiklar i början av 80-talet om internernas liv i Kumlabunkern, resulterade till exempel i att hon snabbt stoppades som socialreporter.

Detta sedan Svenskans dåvarande chefredaktör Gustaf von Platen i en ledare med ordet ”sobsister” pekat på det journalister idag kanske är räddare för än något annat: ”att låta känslan styra istället för det upphöjda förnuftet”, som Ami Lönnroth formulerar saken i boken. 

Men ska journalister tydligt visa var de står i mänskliga och moraliska frågor?

Plattare medievärld?

Hör också Johannes Ekmans betraktelse över vår allt plattare medievärld ”med pratshower där personfokus är huvudsak och innehållet - som kan vara tunnare än ett rakblad - en trivial bisak”.

Veckans beröm

Först - förlåt Eva i Göteborg. Vi glömde bort ditt fina vykort förra veckan. Du vill också dela ut beröm till programmet Konflikt. Närmare bestämt för Konflikt den 23 augusti där en analyschef från UD redogjorde på ett alldeles föredömligt sätt för förhållandena i Georgien, skriver Eva bland annat.

Den här veckan får Stig-Arne Ekhall rosa Niklas Ekdal - chef ett tag till på DNs ledaravdelning.

-Stort djup och stor bredd. Men viktigast Niklas pedagogiska talang. Utan att förfalla till snedvridande förenklingar kan han ge övertygande förklaringar till dagens händelser, anser Stig-Arne Ekhall.

Filmjournalistiken

Förra veckans diskussion om filmjournalistik fick Tomas Johansson i Skellefteå att höra av sig och klaga över vad som skrivits (”åtminstone här uppe i norr”) om filmen Kautokeinoupproret.

Därför har Tomas Johansson snickrat ihop en egen text om filmen, som vi

Två Wendela-pris

Och på tal om Publicerats ämne denna vecka - på söndag eftermiddag (7/9) delar föreningen ut pris.

Priset för bästa socialreportage i bokform går till två män och en kvinna: Thella Johnson, Jörgen Huitfeldt och Ola Wong för ,som bygger på deras serie radioreportage i P1:s Kaliber om de kinesiska stenarbetarnas fruktansvärda arbetsvillkor.

Och bästa socialreportage i tidning har enligt juryn gjorts av Angela Hanagarth, Nerikes Allehanda för repet ”Stressig jakt på skräp och Sj:s poäng”.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".