Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Nancy Cunard – rik arvtagerska, konstnärlig musa, politisk aktivist och stilförebild
Fre 05 sep 2008 kl 11:00
Nancy Cunard (1896-1965) var ättling till rederiet Cunard, men kom att revoltera mot sin förmögna familj, och föra en kamp mot konventionerna.

Hon började med att kasta sig ut i Londons societet 1914, i början av första världskriget, med utropet : ”sprit, cynism och obegränsad promiskuitet”. Men med åren kom Nancy Cunard att aktivt kämpa mot sociala orättvisor och rasism. Hon skaffade egen tryckpress  och publicerade 1934 en banbrytande bok om svart kultur, Negro.  

Hon var även den första att publicera den blivande Nobelpristagaren i litteratur, Samuel Beckett, som prisade hennes ”mod och kraft”. Författaren Pablo Neruda, en annan Nobelpristagare i litteratur som hon stöttade, hyllade hennes ”underbara himmelsblå ögon”.  

Nancy Cunard blev porträtterad av otaliga konstnärer och satt modell för skulptören Brancusi, och för fotografen Man Ray. 

Genom sin säregna stil, med sotade ögon och armarna fyllda upp till armhålorna med breda och klirrande, armband, lyckades Nancy Cunard dessutom bli en av Europas mest fashionabla, och trendsättande, kvinnor. 

Men Nancy Cunard var långt mer än bara än en inspirerande musa. Många ser i henne en modern kvinna, en sorts prototyp till dagens självständiga kvinnor. 

I veckans STIL tar vi avstamp i Nancy Cunard och hennes märkliga livsöde när vi berättar om Man Ray, tar reda på hur länge vi egentligen har burit armband, och ställer frågan – varför finns det så få svarta modeller idag? 

Veckans gäst är Sven Hugo Persson, dramaturg på Dramaten i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil
Stil
Fre 15 sep kl 10:03(51 min)
Stil
Fre 08 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 01 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 25 aug kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 18 aug kl 10:03(55 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".