Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Så levde gruvarbetarna i Sala
Tor 04 sep 2008 kl 13:20
Vetenskapsradion Historia i P1 den 4 september 13.20, repris 6 september 19.35 samt 10 september 01.15

Under 1500-talet var Sala silvergruva en av Sveriges största arbetsplatser, och en hörnsten i den svenska ekonomin. Det var här Gustav Vasa hämtade sitt silver för att bygga den moderna stormakten Sverige. Men hur såg egentligen livet ut för de tusentals svenskar som arbetade i gruvan?

Vetenskapsradion Historia besöker arkeologerna som undersöker skeletten efter 1500-talets gruvarbetare, såväl män som kvinnor och barn.

- Vi har grävt ut ett 40-tal skelett och kommer att i detalj undersöka deras förslitningsskador och tandstatus, berättar Anna Onsten Molander.

De preliminära resultaten visar att gruvarbetarna tycks vara förskonade från benbrott och skallskador, men att deras tänder varit i dåligt skick.

- Det verkar som om de ätit för mycket kolhydrater, berättar osteologen Ylva Bäckström.

Vetenskapsradion Historia träffar också norske regissören Nils Gaup, aktuell med filmen Kautokeino Upproret om 1800-talets största sameuppror. Filmen är den mest sedda i Norge i år, men vad är det egentligen i berättelsen om samernas motståndskamp som som lockat så många till biosalongerna?

Programledare är Tobias Svanelid.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Djungelbokens dolda historia Tis 17 okt kl 14:03(45 min)

Disneys DJungelboken fyller 50 och Vetenskapsradion Historia söker sagans dolda historier. Dessutom beger vi oss till de historiska stadsträdgårdarna och frågar hur man bevarar ett levande kulturarv.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".