Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Sprickor i berget kräver Kiruna-flytt
Ons 03 sep 2008 kl 14:00
Tekno 3 septemberDet börjar bli bråttom nu. Inom 30 år måste hela Kiruna flyttas på grund av gruvbrytningen. LKAB använder skivrasmetoden, som gör att gråberget framför malmkroppen sjunker nedåt, och sprickor... i berget sprider sig mot stan som ligger på en kulle mittemot gruvfältet. Finns det tekniska alternativ, frågar sig Tekno?

LKAB vill sälja allt mer järnmalm, och man gräver sig allt djupare ner i berget. Snart är man nere på över 1300 meters djup. Man använder skivrasmetoden för att bryta malm.

Metoden gör att gråberg framför malmkroppen (i riktning mot Kiruna) sakta rör sig nedåt i underjorden. Som en följd av det uppstår sprickor i berget inåt stan, så därför måste järnvägen, kyrkan, stadshuset, bostadsområden flyttas/rivas och en ”ny” stad växa upp i nordvästlig riktning, runt berget Loussavaara (ett fd gruvberg).

Tekno har talat med ansvariga för gruvteknik och bergmekanik hos LKAB, och med Luleå Tekniska Universitet, och svaren blir desamma: Det finns visserligen annan brytningsteknik, t.ex igensättningsmetoden (där man ersätter uttaget material med annat), men den är inte möjlig i Kiruna. Det skulle krävas för mycket material och bli oekonomiskt, menar man.

Vätgasdriven bil – är det framtiden?

BMW har nyligen visat en vätgasdriven bil. Tekno har provåkt och det gick bra. Men den stora knäckfrågan när det gäller vätgasen är hur ska man förvara den?

Antingen kan man komprimera den våldsamt i gastuber med 700 kilos tryck eller så kan man välja att kyla ner vätet under 253 minusgrader så det blir flytande och då får man in mer väte i den rätt begränsade volym som man har i en biltank. En tank kan rymma 8kg vilket är 114 liter flytande väte.

Hur mycket väte behöver man ha i tanken jämfört med bensin? På en höft kan man säga att det behövs fyra liter flytande väte för att ersätta en liter bensin, eller tre hekto flytande väte per liter bensin då.

Med flytande väte blir tankningsproceduren lite mer komplicerad än med bensin. Först måste som sagt bilen säga om det är ok att tanka och sen får man ha lite tålamod medan vätet fylls på.

Bilen som BMW konverterat till vätgasdrift är deras största och vräkigaste modell. Den väger en bit över två ton och har en v12:a på 6 liter alltså motsvarande ungefär tre stycken 4-cylindriga 2-litersmotorer som är en ganska normal storlek i en familjebil.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Vetenskapsradion Tekno
Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)
Vetenskapsradion Tekno
Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".