Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I den här podden hör vi Mohamed och Marianna snacka om sina erfarenheter av kulturkrockar.
Ett avsnitt från Krocken i P3
Påsken mittemellan
Ons 26 apr kl 06:00
Mohamed och Marianna pratar om påsken som just varit. Marianna firar den storslaget, en fest med hela hennes familj. Mohamed firar inte påsk så han har varit ledig, men utan någon högtid.

Mariannas familj försöker ha svenska ingredienser i påsken – så de googlar på påsklåtar att spela på festen. Mohamed tycker det är svårt med högtiderna – när han fastat under Ramadan så har det inte varit någon annan i hans klass som har fastat, så det som i Irak var en stor gemenskap blir ganska ensamt i skolan. Och vilka högtider ska man fira – de som firas i landet som man bor i eller de som hör till ens religion? Förslaget från Marianna: man firar båda.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Krocken i P3
Vi blir andra människor i Irak Ons 17 maj kl 06:00(31 min)

Mohamed och Marianna besöker ibland Irak. De berättar om krocken mellan förväntningar och det de möter. De blir andra människor i denna andra miljö. Och hur det känns att komma tillbaka till Sverige.

Hemligheter Ons 10 maj kl 06:00(22 min)

Muhamed och Marianna pratar om att man inte får prata om hemligheter. Muhamed har fått lära sig att inte sprida saker utanför familjen. Hur känns det när man äntligen vågar öppna sig?

Marianna och Mohamed känner att de behöver sköta sig bättre än de som är födda här. De representerar alla som inte är födda här. Mohamed har fått lära sig han representerar islam i allt han gör.

Påsken mittemellan Ons 26 apr kl 06:00(22 min)

Mohamed och Marianna pratar om påsken som just varit. Marianna firar den storslaget, en fest med hela hennes familj. Mohamed firar inte påsk så han har varit ledig, men utan någon högtid.

Stryk i skolan Ons 19 apr kl 06:00(27 min)

Mohamed och Mariana har båda gått i skola i Irak. Mariana mycket kort och Mohamed lite längre. I dagens avsnitt berättar Mohamed hur det känns att inte längre behöva vara rädd för stryk från läraren.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".