Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Tekno
Mobilen som ny "plonka"
Ons 27 aug 2008 kl 14:00
Tekno 27 augustiFler och fler funktioner plockas in i våra mobiltelefoner. Musik, video, internet, med mera. Samtidigt sväller plånboken av olika slags kort, som vi går omkring med. Och deras antal bara... ökar. Kan mobiltelefonen bli vår nya generella plånbok, och ersätta betalkort och chipsförsedda smart cards, frågar sig Tekno?

Det visar sig att inom handeln funderar man starkt på det. Det går att bygga in korthållsradioteknik i mobiltelefoner, som gör trådlös pengahantering möjlig, i butiker, på tåg och buss osv. Kunde man hitta en generell lösning med mobilen, skulle kortmängden kunna minska.

I Japan har redan infört sådan teknik. Åker man taxi, betalar man med mobilen. Tar man tunnelbana, betalar man med samma mobilen. På IKEA i Japan kan man också använda mobilen, berättar tekniske attachen Andreas Göthenberg. Ibland finns det på japanska tangentbord en yta, som man håller mobilen över. Vips sker en betalning för något man köper på nätet.

Hur ordnar man det rent tekniskt? Jo, det kallas närradiokommunikation, bestående av en ny elektronisk krets och ännu en antenn i mobilen - och avläsare vid kassan i butiken, på bussen osv. Det elektroniska kortet kan innehålla programvara från flera olika håll, och därmed blir en mobilen en generell ”plånbok”.

Martin Weiderstrand på Svensk Handel säger till Tekno att även svenska företag vill undvika kontanthantering. Många testar egna lösningar (sk smart cards) men många är också starkt intresserade av att hitta en generell teknisk lösning i stil med den japanska.

Pelletsfabrik för sju miljarder

Järnmalm säljer bra i världen och det har lett till en enorm uppgång för LKAB som bryter malm i Kiruna och Malmberget. Men kunderna vill ha en förädlad produkt, som passar bra för masugnar och stålproduktionen. LKAB:s jätteinvestering i ännu en pelletsfabrik i Kiruna är ett tecken på det.

Pellets är små stenkulor som består mestadels av järn, men också andra mineraler som passar kundens stålframställning. Pelletskulor är tillräckligt hårda för att klara lastning på malmvagnar och fartyg. 

Tekno har besökt den nya fabriken, som kostat sju miljarder, och som därmed är Sveriges största industriinvestering hittills. Järnmalmsboomen förutsätter inte bara att man kan producera mer i fabriken, utan också att man kan bryta mer av malmkropparna som ligger långt ner i berget i Kiruna och Malmberget.

Som en följd av den ökade malmbrytningen uppstår sprickor i berget och marken under delar av Kiruna och Malmberget riskerar att sjunka. Därför måste bebyggelsen flytta, och i Kirunas fall talar om att flytta hela stan inom ett 30 års perspektiv.

Tekno kommer att beskriva utvecklingen i Kiruna i flera reportage, som ska svara på frågorna: Hur bryter man vidare i berget? Hur flyttar man på stan? Hur flyttar man på ett hus utan att det går sönder?

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Tekno
Teknikåret 2008 - sista Tekno Ons 07 jan 2009 kl 14:00(24 min)

Tekno 7 januari 2009 Det blir som vanligt en återblick på det gångna teknikåret. Teknos redaktörer Johan Thorstenson och Per Gustafsson samtalar med facktidningjournalisterna Mats Lewan, Ny Teknik,..

En riktigt god Hjul önskar Tekno Ons 24 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno Julafton (Juldagen 19.03, Annandan 01.15)Varje år några veckor före julafton träffas hundratals hjulentusiaster för att sälja prylar till varandra. Varför då inte på självaste (h)julafton lyssna...

Lim håller ihop hela tåget Ons 17 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 17 decemberTåg, flygplan, fartyg och bilar. Överallt finns lim, utan att vi tänker på det. Det visar sig att lim kan vara lika säker, om inte säkrare, metod att hålla ihop konstruktioner.

Glödlampan på historiens skräphög Ons 10 dec 2008 kl 14:00(25 min)

Tekno 10 decemberFör snart 130 år sen visade Thomas Edison upp sin första glödlampa (även om han inte var ensam bakom alla delar i uppfinningen). Inom några är den förbjuden. Åtminstone i EU, som vill...

Tuffa telefoner - tål de stryk? Ons 03 dec 2008 kl 14:00(24 min)

Tekno 3 decemberÄr du trött på att behandla din mobiltelefon med silkesvantar? Att skydda den med små påsar i mjukt tyg eller silikonskal som ska garantera repfrihet? Då ska du lyssna när Tekno testar...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".