Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
En gryende Norden-vurm: Jens Möller, Stockholm.
Tis 04 apr kl 10:00
Utrikeskrönikan den 4 april 2017. Stockholm.

Stockholm, tisdag.

Stockholm har blivit om inte Nordens huvudstad så åtminstone tillfälligt centrum för det nordiska politiska samarbetet.

I dag samlas Nordiska Rådets politiker för en dags diskussioner om allt från en omtvistad rysk gasledning till Norden som en kärnvapenfri zon.

Åsså huvudtemat, om Nordens förhållande till USA under Donald Trump. Vad kan den nya ledningen i Washington innebära för vår del av världen, säkerhetspolitiskt, ekonomiskt med mera?

Som du hör; här finns stora, tunga politiska frågor på dagordningen. Fast hos oss i media brukar Nordiska Rådets möten leda till de här rubrikerna:

(Tystnad)

Det är inte din radio som har gått sönder, det du hör är bara ekande tystnad. Kanske en trött suck. För vem bryr sig om det politiska samarbetet i Norden?

Nja... kanske allt fler, säger min magkänsla. Det är just bara en magkänsla, utan vetenskaplig grund, men jag som en av Sveriges Radios Nordenkorrespondenter tycker mig höra ett tassande mot mer av nordiskt samarbete i tider av ökad osäkerhet i omvärlden.

EU lider av en slags existensiell ångest i skenet av Brexit och nationalism, många ser Ryssland som alltmer hotfullt och USA.. tja, ingen tycks veta vartåt den atlantiska supertankern är på väg med Donald Trump vid rodret.

I en sådan här värld kan Norden kännas ganska tryggt och hemtamt. Nog för att vi nordbor har ägnat mycket tid åt att slå ihjäl varandra på slagfälten, men det var ändå hundratals år sedan. Nu är just försvar och säkerhetspolitik det område där det nordiska samarbetet skyndas på kanske allra mest.

Olikheter finns i Norden, till exempel språkligt och i relation till militäralliansen Nato, men likheterna är nog fler. Enstaka entusiaster hoppas till och med på att hela eller delar av Norden ska bilda en framtida federal stat.

Fast om det nu finns en nygammal Norden-vurm tror jag att ett skäl till det kan vara just att det nordiska samarbetet, på gott och ont, inte bygger på någon överstatlighet, så som EU delvis gör. I Norden handlar det i stället om att folk och nationer med liknande bakgrund ska försöka stötta och lära av varandra. Mer av artig nyfikenhet än hårda beslut, kan man säga.

Detta är en försiktig modell som inte lär skapa så många braskande rubriker i framtiden heller, men åtminstone jag vill gärna se om och i så fall hur Norden-samarbetet kan utvecklas på sikt.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan 20 oktober 2017 med Johan Bergendorff. Känsliga lyssnare varnas för starka och obehagliga skildringar.
Fre 20 okt kl 10:00(3:38 min)
Utrikeskrönikan 20 oktober 2017 med Johan Bergendorff. Känsliga lyssnare varnas för starka och obehagliga skildringar.
Utrikeskrönikan 19 oktober 2017. Bogotá.
Tor 19 okt kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan 19 oktober 2017. Bogotá.
Utbildningskrönikan den 18 oktober 2017. Gaza.
Ons 18 okt kl 10:00(3:04 min)
Utbildningskrönikan den 18 oktober 2017. Gaza.
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Tis 17 okt kl 10:00(3:10 min)
Utrikeskrönika den 17 oktober 2017. Barcelona.
Utrikeskrönika, Claes Aronsson i London
Mån 16 okt kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Mån 16 okt kl 10:00(3:02 min)
Utrikeskrönikan den 16 oktober 2017. London.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".