Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Spår av dna avslöjar fiskar (R)
Mån 01 maj kl 12:10
Nu börjar biologer att utforska möjligheterna att hålla koll på naturen genom att använda samma metoder som kriminaltekniker. Det handlar om att hitta små spår av dna från djur, svampar och växter.

Dna sprids där en levande organism uppehåller sig, och det har polisen har använt sig av länge i sina brottsplatsundersökningar. Men nu har även forskare börjat använda sig av dna för att exempelvis söka spår av förmänniskor i gamla grottor.

 

Men för biologernas del handlar det i stället om att leta efter det som heter e-dna, berättar fiskeribiologen Patrik Bohman vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det här är dna som kan renas fram från vattnet, luften eller jorden runt omkring oss, i stället för att plockas ut direkt från en bit av en växt eller en del av ett djur som man är intresserad av.

Tillsammans med genetikern Niclas Gyllenstrand på Naturhistoriska riksmuseet försöker Patrik Bohman ta fram ett fungerande sätt att hitta olika fiskarter, musslor och kräftor med den här metoden. Det enda som de behöver samlas in utomhus är vattenprover som innehåller dna från till exempel fiskfjäll som har lossnat i vattnet.

Programmet sändes första gången den 18 augusti 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".