Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Större frihet och tydligare krav väntar högskolorna
Fre 05 maj kl 12:10
Mer egna pengar direkt till varje högskola – och samtidigt bättre koll på vad de faktiskt åstadkommer. Det tycks vänta när hela systemet för styrning av forskning och högre utbildning ska läggas om.

Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet, har fått regeringens uppdrag att utreda hur förändringen ska göras. Styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten heter utredningen.

Att mer pengar ska gå direkt till högskolorna och mindre via externa finansiärer som till exempel forskningsråd är en tydlig inriktning för Pam Fredman.

Mats Benner, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet och KTH, har sin tydliga bild av vad svenskt högskolesystem behöver. Det handlar bland annat om bestämda mål specifikt för varje enskild högskola.

Systemet för styrning av forskning och högre utbildning ska läggas om första gången på ett kvartssekel.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".