Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Tvivlet: Sveriges Radios Cecilia Uddén i Kairo
Tor 06 apr 2017 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 6 april 2017. Kairo.

Här är Kairo torsdag. 

(klagosång)

Och så här lät det i går kväll i en helt nedsläckt teaterlokal här i Kairo när jag såg den syriska pjäsen "fiskars Rättvisa" och jag vet inte om denna jämrande klagosång till kontrabas var extrainsatt efter gasattacken, men jag tror inte det fanns en enda person i salongen som inte tänkte på pappan med sina döda tvillingar i famnen, eller pojken som låg och rosslade och kippade efter andan.

Ja, alla, utom jag, som satt där, omgiven av syrier, och inte kunde släppa tanken på att de där videoklippen jag sett från Khan Sheikhoun skulle kunna vara falska, manipulerade, iscensatta.

Det är vår plikt som journalister att vara skeptiska och de senaste dagarna har jag suttit där och stirrat på videoklipp med tvivel i blick. De amatörmässiga klippen väcker inga misstankar. När mobilkameran skakar och sjukhusen ser kaotiska men egentligen inte särskilt dramatiska ut, detta känner jag igen från akuten i Gaza och Libanon. Men så finns de där lite mer professionella videoklippen som kommer som ett knytnävsslag i magen, med närbilder på pojken som kippar efter andan, eller flickan som inte har några tårar kvar, klipp som har en berättelse. Det är då misstankarna väcks:

Men varför har alla offer så kritvita rena kalsonger? Varifrån kommer slangarna de sprutar med? Vad är det för bergrum där i bakgrunden? Eller, som på klippet från sjukhuset i Aleppo i december: barnen gråter inte, men kanske är det för att de inte har ont? De är sminkade och chockade över att de vuxna vrålar. Jag tänker: det är inte realistiskt att ett barn sitter så pass länge med blod i pannan utan att någon är där med en pappersnäsduk och torkar bort det. Och varför tycks den förtvivlade mamman tala rakt in i kameran? Om hon har förlorat alla sina barn kan väl inte en videokamera vara hennes högsta prioritet. Assad-regimens försvarare kanske har rätt , rebellterroristerna borde få en Oscar för sin mästerliga manipulation, de lurar oss alla.

Tvivlets frö har planterats. Tvivlet som motiverar handlingsförlamning. Handlingsförlamning skuld och behovet av att skylla ifrån sig. Det är Obamas fel att Assad vågade använda sarin-gas igen, eftersom Obama stod vid sitt ord förra gången. Nej, det var Trumps fel att Assad vågade, eftersom Trump antytt att Assad inte måste bort.

Men nu har USA drabbats av övertygelse. Trump säger att giftgasattacken ändrade hans syn på Assad och USA:s FN-ambassadör gjorde klart att USA kan komma att agera på egen hand mot Syrien om FN tvekar. En konfrontation mellan Trump och Putin är under uppseglande. Men det är många som tvivlar på att det kommer att göra livet bättre för det syriska folket.

Många har kommenterat krönikan och med anledning av det vill Cecilia Uddén lägga till en förklaring om hur hon tänkt:

 ”Jag skrev en krönika. Jag ville ge uttryck för den vanmakt man känner som reporter när man inte med säkerhet kan veta eller ta reda på vad som har hänt. Den förtvivlan man känner över att ens behöva tvivla på videoklipp som visar vidriga krigsbrott. Och vad som händer i huvudet när tvivlets frö planterats och man börjar ifrågasätta allt man ser, till och med rena underkläder. När man väl börjat misstänka framstår allt som overkligt och fejkat – mitt i en ytterst verklig tragedi där fyraåringar kvävs till döds och föräldrar förlorar sina spädbarn. Det är en vidrig känsla att plötsligt inse att man ifrågasätter en människas lidande, sorg, smärta.

Jag uttryckte mig inte tillräckligt tydligt. Många har reagerat och vissa har kallat mig Assad-apologet. Detta beklagar jag djupt. Jag har sedan många år försökt kartlägga Bashar al Assads krigsbrott och övriga brott mot mänskligheten. Jag förstår alla upprörda reaktioner.”

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
USA invaderar Europa. Ekots Staffan Sonning Kl 10:00(3:24 min)

Utrikeskrönikan tisdag 16 januari

Utrikeskrönikan tisdag 16 januari

Lycka är att... Ekots Maria Persson Löfgren... Igår kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 15 januari 2018

Utrikeskrönika 15 januari 2018

Revolution på bayerska: Ekots Daniela Marquardt,.. Fre 12 jan kl 10:00(3:37 min)

Utrikeskrönikan den 12 januari 2017. Berlin

Utrikeskrönikan den 12 januari 2017. Berlin

När man får ett brev: Ekots Samuel Larsson... Tor 11 jan kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 11 januari 2018. Maputo

Utrikeskrönikan den 11 januari 2018. Maputo

Om några goda råd i autokraternas tid, Johanna... Ons 10 jan kl 10:00(3:22 min)

Utrikeskrönika den 10 januari 2018.

Utrikeskrönika den 10 januari 2018.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".