Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Kritik mot rapporteringen om kriget i Georgien
Lör 16 aug 2008 kl 12:00
Lördag 16 augusti

Kritik mot rapporteringen om kriget i Georgien

För en vecka sedan inleddes striderna mellan ryska och georgiska trupper. På bloggar och i kommentarer från läsare och lyssnare så kan man hitta en mediekritik, om att redaktionerna inte lyckas ge vettiga analyser och för att de okritiskt sprider vidare propaganda.

En av dem som pekat på hur bisarra uppgifter sprids i rapporteringen kring konflikten är Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska dagbladet. Han menar att svenska journalister har för dålig kompetens för att skildra striderna och kritiskt förhålla sig till propagandan som översvämmar redaktionerna.

Attacker på nätet

En modern variant på informationskriget är attacker mot officiella myndighetssajter, vad man skulle kunna kalla cyberattacker. Joel Westerholm, reporter på Computer Sweden, berättar om nätattacker mot Georgiska regeringens webbplatser.

OS på tvärs mot medieutvecklingen

Med utvecklingen av webben så suddas också gränsen ut mellan olika medier. Tidningar gör idag både radio och tv - och radion skriver och rapporterar i text och bild.
Men när det kommer till dom Olympiska spelen så har utvecklingen hakat upp sig, där måste man välja om man vill vara press, radio eller tv. Går du över gränsen, blir du hemskickad. Det fick en reporter på Sundsvalls tidnings webbsajt erfara i veckan.

Svenskans kulturchef om ett journalistiskt förfall

Veckan som gått har präglats av avhopp från höga publicistiska positioner. Niklas Ekdahl, Dagens Nyheters politiske redaktör, lämnade tidningen, för att få mer frihet och slippa all administration, som han säger. Och på Svenska dagbladet har både kulturchefen Carl Otto Werkelid och kultursidornas debattredaktör Steve Sem-Sandberg lämnat, i protest mot utvecklingen på tidningen.

Carl Otto Werkelid, som arbetat på Svenska dagbladet i 30 år, säger att kulturredaktionens självständighet är hotad, och väljer att istället bli kulturråd i London. Varför är han oroad av utvecklingen?

Vinstmaskin som sätter gränsen vid porr och vänstertidningar

I vår serie porträtt på svenska mediemakthavare har turen kommit till Lars Ander, som kan konsten att tjäna pengar och som valt att gå sin egen väg. Släkten Ander har ju byggt upp ett litet medieimperium kring Nya Wermlands tidningen, och man äger en mängd landsortstidningar i södra och mellersta Sverige, bland annat hälften av Helsingborgs dagblad.

Lars Ander drar i trådarna bakom Sveriges mest lönsamma tidningsföretag. Vi har hälsat på i sommarhuset utanför Karlstad för att träffa en mycket rik man, som numera titulerar sig koncernchef och därmed behåller makt men slipper juridiskt ansvar.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Igår kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 16 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 09 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 02 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 26 aug kl 11:03(35 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".