Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
"Kära Susan Faludi"
Tor 06 apr kl 14:04
13 år efter att feministikonen och journalisten Susan Faludi fick veta att hennes pappa genomgått en könskorrigerings-operation kommer boken "Mörkrummet". Vi diskuterar den i P1 Kulturs studio.

2004 fick feministikonen och Pulitzerprisade journalisten Susan Faludi ett mail från sin pappa, som hon knappt haft kontakt med på över 25 år, sedan föräldrarnas skilsmässa som slutat i våld, polisbesök och besöksförbud.

"Kära Susan", stod det. "Jag har kommit fram till att jag har fått nog av att spela en aggressiv machoman som jag egentligen aldrig varit inuti".

Bifogat i mailet fanns bilder tagna efter en könskorrigerings-operation i Thailand, och mailet var undertecknat: "Kära hälsningar, från din förälder Stefanie".

Susan Faludi – som har skrivit de moderna feministklassikerna "Backlash" (1991) om bakslaget mot kvinnorättsrörelsen, och "Ställd – Förräderiet mot mannen" om män som hamnat utanför – blir förstås intresserad av pappans transformation; både på ett intellektuellt plan där hon funderar över vad kön är, men framförallt på ett personligt plan. Hon gör alltså det hon alltid gjort: tar med sig bandspelare och anteckningsblock och åker till sin förälder som flyttat tillbaka till uppväxtens Ungern, och skriver om det i den nya boken "Mörkrummet", en – som vanligt – smart, tillgänglig och välskriven bok om identitet; om kön men också om Förintelsen och de ungerska judarnas historia.

P1 Kulturs programledare Mona Masri diskuterar boken tillsammans med Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, och Aleksa Lundberg, skådespelare aktuell med den hyllade föreställningen "Kung Kristina Alexander" på Strindbergs Intima teater i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Kulturpoddar i P1
Tis 05 sep kl 13:01(35 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 29 aug kl 13:01(38 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 22 aug kl 13:01(36 min)
Kulturpoddar i P1
Igår kl 13:01(37 min)
Kulturpoddar i P1
Tor 10 aug kl 13:01(33 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".