Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Granarna – på väg att ta över i södra Sverige
Tor 11 maj kl 12:10
Granskogarna breder ut sig i södra Sverige. Av det som planteras är bara 12-13 procent tall, resten är gran. I de täta granskogarna trivs inte älgens favoritföda, som är bärris, lövsly och ungtall.

I programmet berättar skogsentreprenören Karl-Gunnar Gustavsson från Hova att han måste plantera gran på tallmarker, eftersom älg och hjort äter upp tallplantorna.

Ekologen Annika Felton från Sveriges lantbruksuniversitet medverkar och berättar att älgarnas favoritföda missgynnas i produktionsgranskogarna.

Viltbetesexperten Märtha Wallgren på Skogforsk presenterar de viktigaste skogsbruksmetoderna som minskar viltbetesskadorna på ungskogar.

Enligt Göran Örlander på skogsägarorganisationen Södra är måste de svenska klövviltstammarna minskas rejält för att få bukt med viltbetesproblemen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".