Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Torrlagd mosse – både brandbomb och koldioxidkälla
Mån 15 maj kl 12:10
Ska torven tas upp ur marken och brännas eller ligga kvar – vilket är bäst för klimatet? Vi möter forskare med olika syn på frågan.

Dikade torvmarker med skog på läcker stora mängder koldioxid. Ska man avverka skogen och bränna upp torven, eller är det bättre att den ligger kvar? Frågan splittrar forskare, men också beslutsfattare. 

Sverige har klassat torven som förnybar medan EU ser den som ett fossilt bränsle. Torvkonjunkturen har gått upp och ner genom åren.

Vetandets världs reporter Tomas Lindberg tar oss ut på mossarna och in i diskussionen.  

I programmet hör vi Mattias Lundblad, forskare vid institutionen för mark och miljö SLU, Gustaf Granath, forskare vid institutionen för ekologi vid SLU, Sabine Jordan, forskare vid institutionen för mark och miljö SLU, Bo Schönbeck vd Ljungby Energi, Björn Boström, Naturvårdsverket.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".