Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
Alvar Aalto och den finska formkurvan, fransk-vietnamesisk filmkonst och den ointelligenta människan
Mån 15 maj kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Den finska formens betydelse analyseras med anledning av en stor Alvar Aalto-utställning på Ateneum i Helsingfors och vi möter "Cyclo"- regissören Tran Anh Hung, aktuell med "Kärleken och evigheten".

Sveriges Radios Finlandskorrespondent Thella Johnson har besökt Ateneum och sett en utställning som dels visar rena objekt och dels framhåller betydelsen av den krets av arkitekter och konstnärer som fanns runt Alvar Aalto, hans fru Aino Aalto och deras firma Artek.

Tidskriften Forms biträdande chefredaktör Salka Hallström Bornold kommer till P1 Kultur för att prata om vad som är finsk forms unika förutsättningar och så hör vi samlaren Kaj Forsblom, som har en stor samling av design- och konsthantverksföremål av finska formgivare. Samlingen kommer att ställas ut av Nationalmuseum på Kulturhuset med titeln "Hundra år av finsk design. Ur Rafaela och Kaj Forsbloms samling", 20 juni - 29 oktober 2017.

Regissören Tran Anh Hung är aktuell med filmen "Kärleken och evigheten", Nina Asarnoj träffade honom när han besökte Göteborgs filmfestival tidigare i år. 

Bluesartisten Bror Gunnar Jansson kommer med nytt album, "And The Great Unknown, part I & II" och Mikael Timm har lyssnat på det. 

Vi tycks ha lättare att se känslor och intelligent beteende hos maskiner än hos djur och natur omkring oss. I dagens OBS-essä granskar Helena Granström myten om människans särställning.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Nina Asarnoj

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Den tidigare stoppade föreställningen "Nurejev" spelas nu i Moskva - hur stor betydelse har det? Möt långfilmsdebuterande Nikeisha Andersson. Porträtt av kanadensiske teater stjärnan Robert Lepage.

Vi firar Lucia med en stor internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen. Med oss är fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare.

Viktig ABBA-skiva fyller jämt - vad har den haft för betydelse? Porträtt av en av svensk barnkulturs centralfigurer: Gullan Bornemark. Dessutom: Essä om "svart ekologi".

Uppsättningen av My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm delar kritikerna. Vi samlar några av dem för ett samtal om fel och förtjänster. Dessutom om skräckförfattaren Shirley Jackson.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".