Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nya skydd på gång mot fästingsjukdomarna
Ons 17 maj kl 12:10
Antalet fästingar ökar och de finns nu i nästan hela Sverige. Samtidigt forskas det mer än någonsin om fästingburna sjukdomar och hur vi kan undvika att bli sjuka.

Fästingar finns idag, mer eller mindre, i nästan hela Sverige. Även om risken att bli fästingbiten är relativt stor i vissa områden, är exempelvis risken för att få borrelia, den vanligaste fästingburna sjukdomen, bara två procent.

Risken för att få den svårare sjukdomen TBE är ännu mycket mindre men i motsats till borrelia saknas behandling för detta virus.

I programmet medverkar några av forskarna inom EU-projektet Scandtick Innovation som är ett samarbete mellan elva universitet och myndigheter i Skandinavien. Ledare är Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska i Göteborg leder utvecklingen av ett antiviralt läkemedel mot TBE medan professorn i biomedicin vid Örebro universitet. Magnus Johansson leder en grupp som utvecklar ett ätbart TBE-vaccin. Rene Bødker från Danmarks Tekniska Universitet tar fram riskkartor för fästingar och fästingburna sjukdomar.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical

Fakta om fästingsjukdomar

BORRELIA: Bakterie som bärs av cirka var tredje fästing i Sverige. Även vid bett är dock risken att bli smittad bara två procent. Upptäcks vanligen som en röd ring kring bettet. Botas med antibiotika.

TBE: Virussjukdom (hjärnhinneinflammation) som bärs av cirka 0,5 procent av fästingarna. Uppåt 300 i Sverige drabbas varje år. Behandling saknas. Det tar lång tid att bli frisk. Dödsfall förekommer men är ovanliga. Bestående men är däremot vanliga. Vaccination rekommenderas, särskilt för boende i riskområden.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".