Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Resistent tuberkulos ett växande hot
Tor 18 maj kl 12:10
Världshälsoorganisationen WHO har som mål att ingen ska smittas med tuberkulos år 2035. Men nu dör varje år 1,8 miljoner människor i sjukdomen, och i länder som Ryssland och Indien ökar resistent TBC.

I en ny vetenskaplig rapport i medicintidskriften Lancet Infectious diseases har ett ett internationellt forskarlag kommit fram till att om 20 år kommer en tredjedel av alla TBC-sjuka i Ryssland ha resistent tuberkulos, där vanliga billiga mediciner inte längre hjälper.

I Vetandets värld ger Sveriges Radios globala hälsokorrespondent en lägesrapport för tuberkulosen, resistensen och medicinerna.

I programmet medverkar Jan Bellbrant, sjuksköterska Karolinska universitetssjukhuset, Batsuh Temulen, tbc-patient Karolinska universitetssjukhuset, Niklas Bergstrand, Läkare utan gränser, Svetlana Prosvirina, tbc-patient i Ryssland, Masoud Dara, tbc-ansvarig på WHO:s Europakontor, Elena Bogorodskaya, högsta ansvariga för tbc-vården i Moskva, Anya Sarang, forskare och ledare för hjälp- och patientorganisationen Andrey Rylkov-stiftelsen i Moskva, Andrei Mariandyshev, professor och tbc-expert i Arkhangelsk i norra Ryssland och WHO-rådgivare, Judith Bruchfeld och docent Karolinska universitetssjukhuset.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.20
    Digiffects Sound Effects Library - Stockholm, Sweden Café with Dishes and Voices
    Album: The Sounds of Sweden
    Bolag: Hot Ideas 2016
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".