Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Resistent tuberkulos ett växande hot
Tor 18 maj kl 12:10
Världshälsoorganisationen WHO har som mål att ingen ska smittas med tuberkulos år 2035. Men nu dör varje år 1,8 miljoner människor i sjukdomen, och i länder som Ryssland och Indien ökar resistent TBC.

I en ny vetenskaplig rapport i medicintidskriften Lancet Infectious diseases har ett ett internationellt forskarlag kommit fram till att om 20 år kommer en tredjedel av alla TBC-sjuka i Ryssland ha resistent tuberkulos, där vanliga billiga mediciner inte längre hjälper.

I Vetandets värld ger Sveriges Radios globala hälsokorrespondent en lägesrapport för tuberkulosen, resistensen och medicinerna.

I programmet medverkar Jan Bellbrant, sjuksköterska Karolinska universitetssjukhuset, Batsuh Temulen, tbc-patient Karolinska universitetssjukhuset, Niklas Bergstrand, Läkare utan gränser, Svetlana Prosvirina, tbc-patient i Ryssland, Masoud Dara, tbc-ansvarig på WHO:s Europakontor, Elena Bogorodskaya, högsta ansvariga för tbc-vården i Moskva, Anya Sarang, forskare och ledare för hjälp- och patientorganisationen Andrey Rylkov-stiftelsen i Moskva, Andrei Mariandyshev, professor och tbc-expert i Arkhangelsk i norra Ryssland och WHO-rådgivare, Judith Bruchfeld och docent Karolinska universitetssjukhuset.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 12.20
  Digiffects Sound Effects Library - Stockholm, Sweden Café with Dishes and Voices
  Album: The Sounds of Sweden
  Bolag: Hot Ideas 2016
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".