Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Fest eller panik – så hanterar vi ett tågstopp
Fre 19 maj kl 12:10
Ett strömlöst tåg utan ljus, ventilation, information och toaletter. Hur reagerar vi som individer och som grupp när vi drabbas av något oväntat och obehagligt?

Med utgångspunkt i händelsen med tågstoppet den 10-11 maj funderar vår reporter, som befann sig ombord, hur vi människor reagerar i krissituationer. Hur kommer det sig att några ordnar fest och andra är på gränsen till panik? 

Vi reder det här med hjälp av Ingegerd Wirtberg, docent i psykologi vid Lunds universitet och beteendevetaren Björn Nilsson, pensionerad lektor i socialpsykologi vid Göteborgs universitet och högskolan i Skövde.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.13
    Stefan Demert - Till SJ
    Album: Musik vi minns
    Bolag: Universal Music AB
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".