Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ung med psykos – vilken vård väntar?
Mån 22 maj kl 12:10
En snabb och intensiv behandling av unga med psykos hjälper, visar forskning. Men i Sverige finns få specialistmottagningar som kan ge den vård som vetenskapen föreslår. Varför är det så?

I Sverige drabbas årligen fler än 1 000 personer av en psykos för första gången. Många av dem är unga.

Om rätt vård ges snabbt minskar risken för traumatiska upplevelser i samband med psykosen. Risken att få upprepade psykoser, något som kan leda till schizofreni, minskar också.

Men enligt tolv experter saknas en systematisk vård för unga psykosdrabbade på flera håll i Sverige.

En av kritikerna är genetikprofessorn Martin Schalling som är ordförande i Psykiatrifonden. Han menar att den svenska psykosvården inte följer den övertygande vetenskap som finns på området.

Men samtidigt är det svårt att få en överblick av hur vården bedrivs i Sverige eftersom Sveriges kommuner och landsting inte vet exakt hur många specialistmottagningar som finns. Det lär dessutom dröja flera år innan patientregistret kan ge en bättre bild, säger utredaren Sofia von Malortie.

I programmet möter vi också filmregissören Suzanne Osten som berättar hur det var att ha en mamma som var schizofren.

Pebbles Karlsson Ambrose, bloggare och författare berättar hur hon hade svårt att få hjälp när hon födde sitt andra barn och fick en amnings- och förlossningspsykos.

Medverkar gör också Maria Mattsson, forskare och enhetschef på Mottagning nydebuterade psykossjukdomar inom Norra Stockholms Psykiatri.

Har du som lyssnar egen erfarenhet av psykosvården i Sverige? Eller är du anhörig? Berätta om dina upplevelser på sociala medier under #diagnospsykos eller mejla oss på vet@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".