Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
”What a wonderful world”: Ekots Margita Boström i Bangkok
Ons 26 apr kl 10:00
Utrikeskrönikan 26 april med Margita Boström

Bangkok onsdag.

Kom häromdagen på mig själv att nynna med i Louise Armstrongs gamla hitlåt What a wonderful world när jag besökte ett av Kuala Lumpurs många luftkonditionerade varuhus. Ett Jassband spelade live bland strosande lediga malaysier. Efter ett tag fastande jag på orden ..what a wonderful world.

Strax innan hade jag passerat en liten flicka och vad jag förmodar var hennes mamma som satt på trottoaren vid ett plank bara något hundratals meter från ingången till varuhuset.

Flickan, som var runt 3-4 år gammal lekte på trottoaren med en liten pappask och några kapsyler som i hennes fantasivärld  var något helt annat - mamman försökte sälja några förpackningar pappersnäsdukar. Att de båda var burmeser förstod jag av att den lilla flickans kinder var insmorda med Thanakha - den vita pastan som görs av Thanakhaträdets rötter är både ett solskyddsmedel och ett sätt att smycka sig i Burma.

Jag förmodade också att de var några av de runt 100 000 statslösa rohingyas som under årtionden flytt till Malaysia från Burma. Samtidigt som världens ögon härom året var riktade mot båtflyktingar på medelhavet utspelade sig samma scener på Andanmanhavet. Det var rohingyas som flydde undan död och förföljelse. En situation som senaste halvåret blivit än värre i den sydvästra delen av Burma. FN har sagt att det som pågår där mot folkgruppen rohingyas är en etnisk rensning. Fredspristagaren Aung San Suu Kyis gloria har mer eller mindre halkat ner till en snara runt hennes hals allt eftersom hon upprepade gånger förnekat att militären begått några fel.

Rohingyas som lyckats ta sig till Malaysia har det bättre men de har fortfarande inga rättigheter. Malaysia har inte skrivit under FN:s flyktingkonvention vilket innebär att de inte har rätt att arbeta, skicka sina barn till skolan eller har tillgång till sjukvård. Men de flesta män lyckas ändå finna ett jobb i Malaysia där man uppskattar att det finns runt fem, sex miljoner legala och illegala migrantarbetare. De flesta är illegala från andra länder i Asien.

Det har konstaterats att Malaysia inte klarar sig utan sina migrantarbetare, ett försök för några år sedan då man införde förbud för nya legala migrantarbetare resulterade i att flera fabriker tvingades stänga på grund av brist på personal.

Bakom planket där den lilla flickan och hennes mamma satt där växer ytterligare en av Kuala Lumpurs många höga hus fram, arbetena som går under benämningen 3D - dirty, dangerous och difficult, smutsiga, farliga och svåra utförs med allra största sannolikhet av migrantarbetare. Arbetare som inget kan kräva utan som tysta jobbar på under vilka förhållanden som helst.

Och som sagt orden What a wonderful world...stockade sig allt mer i mitt huvud när jag svängde ut från varuhuset där flickan och mamman fortfarande satt kvar mot planket.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:44 min)
Utrikeskrönikan
Ons 16 aug kl 10:00(3:23 min)
Utrikeskrönikan
Tis 15 aug kl 10:00(2:59 min)
Utrikeskrönikan
Mån 14 aug kl 10:00(3:52 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".