Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Litteraturveckan i P1: Att förstå världen – om ungas läsande
Ons 26 apr kl 14:00
Vi får höra om niondeklassaren Salam Muhialdeens första möte med litteraturen. Varför började han läsa? Dessutom träffar vi bilderboksförfattaren Kitty Crowther och rapparen Petter.

Tidiga läsupplevelser stannar ofta kvar och vikten av barns och ungas läsning är något som ständigt diskuteras. Vad ska övervinnas och varför?

Vi träffar niondeklassaren Salam Muhialdeen i Malmö som kom till Sverige från Syrien för drygt tre år sedan. Han berättar om hur en dammig bok i en i övrigt tom hylla fick honom att börja läsa en händelsefattig dag.

– Jag tänkte: Vi kan väl ge det ett försök. Och den var väldigt spännande, jag visste inte att den skulle dra in mig så, säger Salam Muhialdeen.

ALMA-pristagaren Kitty Crowther berättar om sin nya bilderbok "Sagor om natten". Gäst är även rapparen Petter som vill inspirera unga att läsa och skriva både långt och kort.

Programledare är Roger Wilson och Marie Lundström.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".