Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
20 år med kommersiell tv - hur har det påverkat oss?
Sön 22 jun 2008 kl 19:00
OBS. På grund av midsommarhelgen sänds denna veckas Medierna endast på repristiderna: söndag 22/6 18.00 och tisdag 24/6 01.15. P1 söndag 22 juniRepris från den 29 december

I midsommar ger vi en ny chans att höra Mediernas specialprogram om hur tv-tittandet i Sverige förändrats av 20 år med kommersiell TV.

Det blir en förlängd återutsändning av ett program från årsskiftet - missa inte den nya avslutande gissningsleken om en i dag känd röst som då var ung och arg hos Aschberg!

Hela programmet Medierna i midsommarhelgen ägnas denna händelse. Vi skildrar hur den har förändrat det svenska tv-landskapet, om hur teknik med entreprenören Jan Stenbecks ord slog politiken och hur det gick till när Sverige fick en ny kreativ industri.

Vi bjuder på tillbakablickar, intervjuer och oförglömliga ögonblick ur arkiven. Men vad har den kommersiella TV:n egentligen betytt – förutom mer tv i rutan?

Annie Wegelius var TV3:s första programchef och presenterade den nya kanalen på nyårsafton 1987. Idag, 20 år senare har hon värvats till SvT. Hon menar att det är först nu som SvT hittat sin roll i det nya tv-landskapet.

Johan Kindblom, manusförfattare till succéer som ”Svensson Svensson” och ”Cleo” berättar vilken god skola det var att börja sin bana med att göra reklamfilmer för TV 3.

Socialdemokraten Maj Britt Theorin har skrivit in sig i tv-historien med sitt förslag från början av 1980-talet att förbjuda parabolantenner. Vad säger hon i dag om hur det blev?

Och vad säger tittarna? Medierna startar hemma hos tre generationer i familjen Färninger-Svensson i radhuset i Bagarmossen. Hur har förändringen märkts i rutan och hur har våra tv-vanor förändrats?

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".